21. Maja 2024.

Čiji telefon je razotkrio Gruzijance koji su ukrali dva miliona maraka u Banjaluci

Izvor blizak istrazi je rekao da su istražioci u telefonu pronašli plan pljački mjenjačnica koje su planirali Gruzijanci kao i druge detlje o njihovim aktivnostima.

Upravo zahvljaujući telefonu lociran je Tvalabešvili (41) koji je uhapšen dan nakon pljačke u Banjaluci, 15. maja na sarajevskom aeroddomu s avio kartom za Instanbul. On je  u BiH došao početkom aprila, a pretpostavlja se da je jedan od organizatora pomenute pljačke koja je počinjena 14. maja u popodnevnim časovima u banjalučkoj ulici Relje Kneževića. Prema podacima iz istrage u otimanju novca je ulčestvovao Tvalabešvili sa još trojicom saučesnika i oni su od J.Š. iz ruku istrgli torbe s novcem na njenom kućnom pragu i pobjegli.

Gruzijanac je nakon hapšenja policiji ispričao dodatne detalja o pljački, rutama bijega i ulozi svakog od učesnika kriminalne grupe koja je zajedno s njim brojala 11 ljudi. Policija je rapisala potrage za njih deset i oni još uvijek nisu pronađeni i uhapšeni. Iako su istražioci brzo došli do informacija gdje se oni kriju u Sarajevu po dolasku patrole lopovi su pobjegli, a ni novac  nije pronađen. Prema nezvaničnim informacijama pretpostavlja se da su se neki  pritajili negjde u BiH, dok su drugi pobjegli, prenosi Glas Srpske.

Upravo podaci nađeni u telefonu govore tome u prilog pa je tako ova grupa imala detljano razrađen plan pljački vlasnika mjenjalnica.

“Tako su jedni dovozili vozila u BiH i odmah se vraćali u svoju zemlju. Drugi su imali ulogu da ta vozila prevezu do gradova gdje su planirali pljačku, a treći da pronalaze i prate žrtve, odosno vlasnike mjenjačnica koje je najlakše opljačkati. Takođe  znalo se ko će biti izvršioci pljačkio prema planu oni nisu smjeli da  koriste oružje  već im je zadatak da pare otmu  bez primjene sile i oružja”, rekao je izvor blizak istrazi.

Pojasnio je da su Gruzijanci očigledno dobro upoznati s našim zakonodavstvom i da su znali da su manje kazne za krađe koje se vrše bez oružja Istakao i da postoje određeni podai koji ukazuju da su oni na prostoru Balkana prisutni duže vrijeme i da su počinili i druge krađe. Sumnja se da su počinili nekoliko krivičnih djela u FBiH i da je jedna od pljački izvršena u Kalesiji gdje je lani  ukradeno više stotina hiljada maraka-rekao je izvor blizak istrazi.

 Takođe, dosadašnja istraga je pokazala da im je Prijedor bio sljedeća meta. Ova grupa razbijena je akcijom banjalučke policije kodnog naziva “Iks”. Načelnik Policijske uprave Banjaluka na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio je da je otkriveno da su Grzuni došli U BiH s namjerom da pljačkaju mjenjačnice. Pojasnio je da su utvrđene rute kuda su lopovi bježali nakon krađe novca u Banjaluci, apronađena su  tri vozila s kojima su pobjegli iz Banjaluke prema Doboju, odagle su taksijem otišli u Sarajevo.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare