30. Augusta 2023.

Cijena raskida s Rusijom: Trećina nemačkih kompanija prebacuje proizvodnju u inostranstvo

Dok je Nemačka dobijala gas iz Rusije proizvođači su uživali u niskim troškovima za električnu energiju, a sada je ta država (u kojoj su cene energenata među najvišima u Evropi) primorana da revidira plan za buduće snabdevanje, ocenjuje Blumberg

Nemačke kompanije sve više ograničavaju investicije i zbog visokih cena energije razmatraju preseljenje proizvodnje u inostranstvo, prenosi “Blumberg”.

Iz više od polovine anketiranih kompanija navode da energetska tranzicija ima negativne ili veoma negativne efekte na njihovu konkurentnost, navodi se u izveštaju Nemačke privredne i industrijske komore. 

Među nemačkim proizvođačima, skoro trećina razmatra ili već sprovodi prebacivanje proizvodnje u inostranstvo, što je dvostruko više nego prošle godine. 

“Poverenje njemačke privrede u energetsku politiku palo je na nisku tačku. Zabrinutost oko konkurentnosti nikada nije bila veća”, rekao je predsednik grupe privrednika Akim Derks.

Slabost nemački proizvodni sektor ne jenjava, ocenjuje “Blumberg” dodajući da se predviđa da će se proizvodnja u Nemačkoj smanjiti i ove godine. 

Dok je Nemačka još uvek dobijala gas iz Rusije proizvođači su uživali u relativno niskim troškovima za električnu energiju, a sada je ta država (u kojoj su cene energenata među najvišima u Evropi) primorana da revidira plan za buduće snabdevanje.

Iz tog razloga, nemačka vladajuća koalicija se sastaje u utorak kako bi razmotrila subvencije za energente za industriju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare