11. Oktobra 2023.

Cijeli život radite pogrešno: Navika koju bi odmah trebalo da izbacite ukoliko želite zdravu kosu

Dok je za neke tipove poželjno češljati je nakon tuširanja, za one druge je fatalno, jer veoma oštećuje kosu.

Iako većina nas češlja kosu nakon pranja i ova navika naizgled deluje bezazleno, češljanje mokre kose je nešto što bi odmah trebalo da prestanete da radite. To je tajn saboter zravlja kose, a zdrava kosa je ono čemu svaka žena teži.

Srž problema leži u stanju kose kada je mokra – fleksibilnija je i sklonija je manipulaciji na način na koji ne bi bila kada je suva, što dovodi do potencijalnog oštećenja. Zamislite svoju kosu kao elastičnu traku. Ona ​​ima određeno ograničenje koliko daleko može da se rastegne pre nego što popusti i pukne. Mokra kosa se ponaša slično. Fleksibilnija je, rastezljivija, a samim tim i podložnija lomljenju kada se četka.

Bitno je kod tipa je vaša kosa

Potencijal oštećenja mokrog češljanja značajno varira u zavisnosti od tipa i teksture kose. Određeni tipovi kose su mnogo skloniji oštećivanju mokrim češljanjem, dok drugi to mogu tolerisati bez problema. Talasasta i kovrdžava kosa obično se dobro slažu s mokrim češljanjem. Međutim, treba izbegavati češljanje mokre ravne i tanke kose. Za talasaste i kovrdžave pramenove, mokro četkanje ima prednosti, kao što je pomoć u definisanju lokni.

Kako umanjiti štetu

Čak i ako odlučite da nastavite da češljate kosu kada je mokra, naoružani određenim znanjem i uz nekoliko promena u tehnici možete umanjiti potencijalnu štetu. Počnite od alata. Pravi alati mogu učiniti svu razliku u vašoj rutini nege kose. Ako već morate da češljate mokru kosu, najpre je očešljajte prstima. A zatim pređite na češalj sa širokim zupcima. To može značajno smanjiti rizik od lomljenja. Bilo da koristite četku, češalj ili prste, ili češljate suvo ili mokro, najvažnija stvar koju treba da uradite je da prođete kroz čvorove i zapetljane delove odozdo prema gore. Nikada ne čupajte kosu od korena do vrhova, jer će to dovesti do nepotrebnog lomljenja.

Osim alata, tehnika takođe igra značajnu ulogu. Nanesite sprej za raščešljavanje ili regenerator koji se ne ispira pre četkanja. Ovi proizvodi mogu pomoći da češalj glatko klizi kroz kosu, izbegavajući nepotrebno naprezanje i oštećenje kose.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare