24. Juna 2023.

Cicipas se branio od optužbi za rasizam poslije Netfliksovog novog filma

Opaske koje je grčki teniser dao u vezi sa ponašanjem Nika Krijosa, a emitovane su u dokumentarcu, neki su protumačili kao rasističke.

Striming servis “Netflix” je nedavno prikazao novi dokumentarni film pod nazivom “Break point” koji je zapravo priča o vrhunskim teniserima i onome što prolaze “iza scene” tokom četiri Grend slema.

U filmu se pojavljuje i Cicipas koji u jednoj sekvenci kritički govori o ponašanju Kirjosa, za koga kaže da je “needukovan” i da je u tenis preneo “stav igrača iz NBA”.

Tu izjavu je dao nakon burnog meča sa Kirjosem na prethodnom izdanju Vimbldona.

Posle emitovanja filma i te izjave Grka kreirao se stav dela javnosti da su one imale rasistički prizvuk, a kako je sve to uzelo maha, Grk je osetio potrebu da se oglasi i objasni da su njegove izjave samo pogrešno shvaćene.

“Privuklo mi je pažnju da su neke individue pogrešno interpretirale moje komentare vezane za Nika Kirjosa… insinuiraju da je u njima bilo rasizma”, glasi početak Cicipasove duge objave na Fejsbuku.

Želim da naglasim da ne gajim predrasude prema bilo kome na osnovu njihovog porekla, etničke pripadnosti ili interesovanja. Duboko žalim ako su moje reči pogrešno protumačene ili uvredile nekoga, jer mi to nikada nije bila namera”.

U tom saopštenju Cicipas je dalje dodao da mu nije bila namera da pomenutim izjavama potceni Kirjosovu igru i inteligenciju.

“Jednostavno sam samo želeo da izrazim svoje viđenje određenih aspekata njegovog stila igre, praveći poređenja sa strašću i intenzitetom koji se često povezuju sa košarkom. Bio je to pokušaj da se istakne dinamična i zadivljujuća priroda njegovog pristupa igri, a ne kritika njegovog karaktera ili sposobnosti. Sada, posle ovog, obavezujem se da ću više voditi računa o svojim rečima i uticaju koji oni mogu imati”, dodao je Cicipas.

Meč ove dvojice sa prethodnog Vimbldona bio je toliko napet da je u jednom momentu Kirjos opomenut zbog psovanja rivala dok je Grk pokušao da ga pogodi lopticom posle jednog smeča.

Posle meča Cicipas je Kirjosa nazvao “nasilnikom” sa “mračnim karakterom”, a Kirjos se na sve to samo nasmejao i poručio Grku da “ima ozbiljne probleme”.

Vreme je učinilo svoje, pa su obojica danas potpuno ravnodušni oko tog meča i dešavanja od tada. To najbolje pokazuju izjave obojice.

“Ponekad kao igrači ulazimo u napetu borbu i često na konferencijama dajemo izajve vrućih glava. To je bio vrlo napet meč. Imali smo neke lude mečeve, ali znam duboko u sebi da voliš moj stil tenisa. Ok smo”, poruka je Kirojsa za Cicipasa, koju je napisao u subotu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare