Zašto birati između pite od jabuka i cheesecake-a kada možemo imati oboje? Ovaj recept za cheesecake sa jabukama je savršen desert za jesen! Slojevi začinjenih jabuka i krema od sira su savršen slatki zalogaj.
Sastojci:
Punjenje od jabuka
- oko 3-4 velike jabuke, narezane na tanke kriške
- ¼ šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- ½ kašike kukuruznog škroba
- 2 kašike vode
- 1 kašičica vanile
Kora
- 2 šolje mrvica graham krekera
- ⅓ šolje šećera
- ½ kašičice cimeta
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje neslanog putera otopljeno
Najdev
- 6 kašika neslanog putera otopljenog
- 1 šolja višenamenskog brašna
- ⅔ šolje smeđeg šećera
- ½ šolje zobenih pahuljica
- 2 kašičice cimeta
- ½ kašičice soli
Krema od sira
- 1 kg krem sira
- 1 ¼ šolje šećera
- 3 kašike kukuruznog škroba
- 4 velika jaja sobne temperature (umućena)
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 šolja punomasne pavlake sobne temperature
Priprema:
Punjenje od jabuka
U veliku tavu dodaj pripremljene jabuke, smeđi šećer i cimet i kuhaj na srednjoj vatri (povremeno miješajući) dok jabuke ne počnu puštati sok i lagano omekšaju, oko 5 minuta. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu, zatim dodaj jabukama i promiješaj da se sjedini. Ostavite da se kuha (uz mešanje) dok se sokovi ne zgusnu. Umiješaj vaniliju. Prebaci jabuke na tanjir i stavite u frižider. Zagrij pećnicu na 180 stepeni i poprskaj unutrašnjost tepsije sprejom za kuhanje. Na dno dodaj krug pergament papira, a sa strane 2-3 trake pergamenta, tako da malo vire preko ivica.
Kora
Pomiješaj mrvice graham krekera, šećer, cimet, so i otopljeni puter u procesoru za hranu ili u posudi viljuškom i miješaj dok se potpuno ne sjedine. Dodaj mrvice u okruglu tepsiju i utisni koru na dno i na ivicama tepsije. Peci koru 10 minuta, a zatim je skloni na rešetku da se potpuno ohladi. Smanji temperaturu rerne na 150 stepeni.
Nadjev
Pomiješaj viljuškom otopljeni puter, brašno, smeđi šećer, zobene pahuljice, cimet i so dok se ne formiraju mrvice. Ostavi na stranu.
Stavite lonac vode da proključa (oko 6-8 šoljica). Ovo će se sipati u pleh 9×13″ u rerni pre pečenja.
Krema od sira
U zdjeli pomoću ručnog miksera miksaj krem sir, šećer i kukuruzni škrob na maloj brzini dok se ne sjedini i ne ujednači. Polako sipaj umućena jaja. Nastavi miješati sve dok više ne vidiš tragove jaja. Dodaj vaniliju i pavlaku i gumenom lopaticom umiješaj u kremu dok se potpuno ne sjedini.
Dodaj polovinu kreme na ohlađenu koru i rasporedite do ivica. Viljuškom ili prstima lagano stavi polovinu narezanih jabuka u ravnomjernom sloju koji ide do ivica.
Dodaj preostalu kremu i ravnomjerno rasporedi. Ponovi sloj jabuka na vrhu, a zatim pospi preko nadjev od mrvica u ravnomjernom sloju.
Pečenje
Izvuci donju rešetku rerne i napuni posudu za tepsiju kipućom vodom. Zatvorite pećnicu i sačekaj nekoliko minuta. Dodaj cheesecake tortu na srednju rešetku rerne i peci 1 sat i 20 minuta. Ako je i dalje gnjecavo, peci još 10-15 minuta.
Ostavite da se cheesecake ohladi u otvorenoj rerni 1 sat. Zatim prebacite na pult da se hladi još 30 minuta do sat vremena. Prebaci u frižider i ohladite najmanje 6 sati, ali je najbolje preko noći. Kada se potpuno ohladi, nareži i posluži.
Ultra.ba