1. Oktobra 2023.

Cheesecake sa jabukama, idealan za jesen!

Zašto birati između pite od jabuka i cheesecake-a kada možemo imati oboje? Ovaj recept za cheesecake sa jabukama je savršen desert za jesen! Slojevi začinjenih jabuka i krema od sira su savršen slatki zalogaj.

thecozyplum.com

Sastojci:

Punjenje od jabuka

  • oko 3-4 velike jabuke, narezane na tanke kriške
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • ½ kašike kukuruznog škroba
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica vanile

Kora

  • 2 šolje mrvica graham krekera
  • ⅓ šolje šećera
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje neslanog putera otopljeno

Najdev

  • 6 kašika neslanog putera otopljenog
  • 1 šolja višenamenskog brašna
  • ⅔ šolje smeđeg šećera
  • ½ šolje zobenih pahuljica
  • 2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice soli

Krema od sira

  • 1 kg krem sira
  • 1 ¼ šolje šećera
  • 3 kašike kukuruznog škroba
  • 4 velika jaja sobne temperature (umućena)
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 šolja punomasne pavlake sobne temperature
thecozyplum.com

Priprema:

Punjenje od jabuka

U veliku tavu dodaj pripremljene jabuke, smeđi šećer i cimet i kuhaj na srednjoj vatri (povremeno miješajući) dok jabuke ne počnu puštati sok i lagano omekšaju, oko 5 minuta. Pomiješaj kukuruzni škrob i vodu, zatim dodaj jabukama i promiješaj da se sjedini. Ostavite da se kuha (uz mešanje) dok se sokovi ne zgusnu. Umiješaj vaniliju. Prebaci jabuke na tanjir i stavite u frižider. Zagrij pećnicu na 180 stepeni i poprskaj unutrašnjost tepsije sprejom za kuhanje. Na dno dodaj krug pergament papira, a sa strane 2-3 trake pergamenta, tako da malo vire preko ivica.

Kora

Pomiješaj mrvice graham krekera, šećer, cimet, so i otopljeni puter u procesoru za hranu ili u posudi viljuškom i miješaj dok se potpuno ne sjedine. Dodaj mrvice u okruglu tepsiju i utisni koru na dno i na ivicama tepsije.  Peci koru 10 minuta, a zatim je skloni na rešetku da se potpuno ohladi. Smanji temperaturu rerne na 150 stepeni.

Nadjev

Pomiješaj viljuškom otopljeni puter, brašno, smeđi šećer, zobene pahuljice, cimet i so dok se ne formiraju mrvice. Ostavi na stranu.
Stavite lonac vode da proključa (oko 6-8 šoljica). Ovo će se sipati u pleh 9×13″ u rerni pre pečenja.

Krema od sira

U zdjeli pomoću ručnog miksera miksaj krem sir, šećer i kukuruzni škrob na maloj brzini dok se ne sjedini i ne ujednači. Polako sipaj umućena jaja. Nastavi miješati sve dok više ne vidiš tragove jaja. Dodaj vaniliju i pavlaku i gumenom lopaticom umiješaj u kremu dok se potpuno ne sjedini.

Dodaj polovinu kreme na ohlađenu koru i rasporedite do ivica. Viljuškom ili prstima lagano stavi polovinu narezanih jabuka u ravnomjernom sloju koji ide do ivica.
Dodaj preostalu kremu i ravnomjerno rasporedi. Ponovi sloj jabuka na vrhu, a zatim pospi preko nadjev od mrvica u ravnomjernom sloju.

Pečenje

Izvuci donju rešetku rerne i napuni posudu za tepsiju kipućom vodom. Zatvorite pećnicu i sačekaj nekoliko minuta. Dodaj cheesecake tortu na srednju rešetku rerne i peci 1 sat i 20 minuta. Ako je i dalje gnjecavo, peci još 10-15 minuta.

Ostavite da se cheesecake ohladi u otvorenoj rerni 1 sat. Zatim prebacite na pult da se hladi još 30 minuta do sat vremena. Prebaci u frižider i ohladite najmanje 6 sati, ali je najbolje preko noći. Kada se potpuno ohladi, nareži i posluži.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare