Ove namirnice “krcate” su veoma važnim nutrijentom za čitav organizam – vitaminom A.
Šargarepa je bogata karotenoidima poput beta karotena, kao i retinolom, koji se u telu transformišu u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tela, snižava šećer u krvi i nameće se kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uspostavlja ravnotežu hormona u telu, a koristan je i u odbrani od infekcija.
Pored šargarepe, postoje 4 namirnice koje su još bolji izvori vitamina A.
1. Tikva
Sto grama ovog ploda sadrži 0,7 miligrama beta karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u ovom obliku uneti i značajnu količinu šećera i masti.
2. Batat
Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom batatu naći ćete više od 1 miligram beta karotena i 21.000 jedinica retinola, te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.Izvor: Print screen Youtube
3. Kelj
Ovo lisnato povrće ne naziva se bez razloga superhranom. Sto grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik lepote i zdravlja, piše “Zadovoljna.hr”.
4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. Ali, da li ste znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovog ulja sadrži 13.600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego sto grama sveže šargarepe.
Tekst: Lepa&Srećna