16. Aprila 2023.

Često ga bacamo, a vrlo je ljekovito: Listovi ovog povrća su puni vitamina

Ispostavilo se da nije samo rotkvica ukusna i bogata vrednim svojstvima, već i njeno lišće. Naime, listovi rotkvice zapravo su najvredniji deo tog povrća. Bogati su vitaminima B, vitaminom E i vitaminom C. Sadrže i gvožđe, fosfor, magnezijum i kalcijum.

Sve navedene materije imaju fantastičan učinak na zdravlje i lepotu. Pre svega, poboljšavaju izgled kože i kose, jačaju imunitet i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, čiste organizam od toksina, deluju protivupalnoi potpomažu rad jetre i probavnog sistema.

Kako iskoristiti listove rotkvica?

Listovi rotkvice imaju ljutkast ukus. Možete ih dodati bilo kojem jelu za koje obično koristite spanać. Biće izvrstan dodatak supama i umacima, a mogu poslužiti i kao zelena baza salate. Od listova rotkvice možete pripremiti i ukusan pesto, namaz za sendviče ili povrtno-voćni smuti, piše index.hr.

Foto: Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare