Ispostavilo se da nije samo rotkvica ukusna i bogata vrednim svojstvima, već i njeno lišće. Naime, listovi rotkvice zapravo su najvredniji deo tog povrća. Bogati su vitaminima B, vitaminom E i vitaminom C. Sadrže i gvožđe, fosfor, magnezijum i kalcijum.
Sve navedene materije imaju fantastičan učinak na zdravlje i lepotu. Pre svega, poboljšavaju izgled kože i kose, jačaju imunitet i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, čiste organizam od toksina, deluju protivupalnoi potpomažu rad jetre i probavnog sistema.
Kako iskoristiti listove rotkvica?
Listovi rotkvice imaju ljutkast ukus. Možete ih dodati bilo kojem jelu za koje obično koristite spanać. Biće izvrstan dodatak supama i umacima, a mogu poslužiti i kao zelena baza salate. Od listova rotkvice možete pripremiti i ukusan pesto, namaz za sendviče ili povrtno-voćni smuti, piše index.hr.