12. Februara 2024.

Centralna banka u Prištini: Tri mjeseca prelazni period za sprovođenje uredbe o platnom prometu

Takozvana Centralna banka Kosova preduzeće dodatne mjere u naredna tri mjeseca kako bi obezbijedio prelazni period za sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama, saopštila je ta institucija.

Prva mjera je uvođenje besplatne telefonske linije (0800-222-55), imejl-a za žalbe, kao i namjenskog vajber broja.

Јedna od mjera predviđa i pojednostavljene uslove za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri opštine na sjeveru, uz mogućnost kompletiranja dokumenata (dokaz o adresi) nakon otvaranja i aktiviranja računa.

– Ukidanje takse od strane CBK za plaćanje računa institucijama koje nisu banke, sa naglaskom na mjenjačnice, da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u kosovskim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, sa naglaskom na četiri opštine na sjeveru. Proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na sjeveru zemlje sa dodatnim ekspoziturama i povećanje pružanja finansijskih usluga u opštinama na sjeveru zemlje – navodi se u saopštenju Centralne banke Kosova.

Ističu da je olakšavanje komercijalnim bankama da pružaju bankarske usluge i mobilno bankarstvo u svakoj od četiri opštine na sjeveru, organizovano u cilju da što bliže bude građanima.

To najnovije mjere koje je CBK donijela nakon što je na snagu stupila uredba koja predviđa evro kao jedinu valutu na Kosovu.

Iz tzv. Centralne banke Kosova, danas su saopštili, da se ove akcije preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja, na omogućavanju mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a, sa spremnošću da se razmotri bilo koja opcija.

– Ovaj plan doprinosi građanima, posebno onima sa ograničenim pristupom finansijama i finansijskim uslugama i omogućava povećanje pristupa sigurnim finansijama preko banaka i mjenjačnica, finansijsku inkluziju i njihovu zaštitu od nezdravih finansijskih aktivnosti, kao kontinuirano angažovanje CBK-a zasnovano na najboljim evropskim praksama – zaključuje se u saopštenju.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare