Carski kuglof je naš današnji prijedlog.
SASTOJCI:
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 200 ml jogurta
- 200 ml ulja
- 1 kašičica origana
- malo bibera
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g kiselih krastavaca
- 150 g šunke
- 150 g feta sira
- 80 g trapist sira
PRIPREMA:
Kalup za kuglof premažite maslacem. Krastavce i šunku isjeckajte na kockice. Jaja i so uzmutite mikserom, dodajte jogurt, ulje, origano i biber pa još jednom izmiješajte.
Potom dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i dobro sjedinite mikserom u glatku smjesu. Dodajte krastavce, šunku i feta sir, promiješajte i sipajte u kalup. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
Zatim snizite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15 minuta. Kad je kuglof pečen prohladite ga pet minuta, pa po vrhu narendajte trapist i vratite u rernu još 10 minuta.
* Recept preuzet sa stranice “Mystic Cakes”
Nezavisne.com