29. Maja 2023.

Cadillacova divizija V proslavila dve decenije postojanja

Istina, premijum brend General Motorsa je dugo vremena zaista uglavnom nudila takve modele i to veoma uspešno, sve dok Jenkiji nisu ušli u osamdesete godine prošlog veka, i odjednom se način života promenio.

Pre navedenog perioda, jako malo mlađarije je pohađalo fakultete, pa jedini način na koji je osoba mogla da napreduje na poslu je bilo preko stečenog iskustva. To znači da većina Amerikanca jednostavno nije mogla da priušti Cadillac sve do svoje pete ili šeste decenije života.

Ali promene u načinu života su dovele do toga da mlađarija odjednom može da priušti skupoceni četvorotočkaš već sa 25 godina zahvaljujući završenim fakultetima. Oni naravno nisu želeli tromi Cadillac ili Lincoln, kao njihovi očevi ili dede, već one sportske premijum modele razvijene od strane Porschea i BMW-a. Cadillac neće razumeti takve promene dugo godina, ne zato što nije želeo, već zbog same politike unutar General Motorsa gde je Pontiac bio taj za mlađe kupce, ali se konačno prilagodio vremenima 2003. godine kada je predstavio čuveni CTS.

Kompanija je naravno želela i verziju visokih performansi i osnovana je potpuno nova divizija pod imenom V da se bori protiv nemačkih rivala sa značkama na kojima piše Mercedes-AMG, BMW M i Audi S.

Odeljenje V je ovih dana proslavilo tačno dvadeset godina postojanja i u tu čast Cadillac nas je podsetio na četiri generacije takvih modela. Mnogi četvoročkaši su nosili oznaku V i cilj je uglavnom bio isti. Odnosio se na implementaciju moćnije mehanike (obično iz Chevroletovih modela Camaro i Corvette), veće kočnice i modifikovano ogibljenje.

Većina njih nije mogla da parira nemačkoj konkurenciji osim po snazi, ali je CTS-V druge generacije iz 2009. godine postavio vreme od sedam minuta i 59 sekundi na čuvenoj nemačoj stazi Nirburgring. To ga je učinilo najbržom limuzinom na svetu, a rekord će kasnije da obori model Porsche Panamera Turbo.

Cadillac nam danas nudi dva paketa pod oznakom V. Jedan od njih je bazni V, a preostali V Blackwing. Možemo ga videti na modelima CT4, CT5 i Escalade. Najmoćnije izdanje je spomenuti Blackwing i može se pohvaliti sa čak 668 konjskih snaga iz motora V8, radne zapremine 6,2 litre.

Uparen sa ovim motorom, spomenuti CT5 može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,4 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/h. U čast ove godišnjice, sva tri modela će dobiti posebne značke za 2024. godinu i nekoliko novih boja koje u prošlosti nisu bile među opcijama.

Nažalost, šanse su male da ćemo ih videti još dugo vremena. Cadillac je odavno najavio da su sadašnje generacije poslednje koje su pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i da budućnost brenda leži u četvorotočkašima na struju.

Oni kojima „benzin teče kroz vene“ sigurno neće biti oduševljeni što čuju takvu vest, ali na kraju dana, bitno je šta privlači šire narodne mase. V će otići u istoriji kao neki od najmoćnijih automobila koje je Detroit ikada imao da ponudi i ne sumnjamo da će biti veoma poželjni kod kolekcionara.

AutoRepublika

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare