8. Novembra 2024.

Bundeva ima jako malo kalorija, a zdrava je

Dijetolozi i nutricionisti otkrili su sve što treba da znate o bundevi, a vi sigurno imate bar jedan razlog da je uvrstite u svoj dnevni jesenji i zimski meni.

Bundeva je definitivno kraljica jesenje trpeze i zvezda jesenje sezone, a možete da je koristite za razna jela i posalstice. Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o zdravlju i liniji.

Ovu vekovima glavnu hranu Indijanaca iz Amerike u Evropu doneo je Kolumbo, a u Srbiju je stigla u 16. veku i odomaćila se toliko da je nazivaju i “srpska banana”, a ima i nekoliko naziva: dulek, tikva, misirača, ludaja… A osim reči, bundeva ide u pit, čorbe, kolače, omiljan je pečena u rerni za razne zimske svetkovine.

Bundeva je član porodice Cucurbitaceae i jedna je od stotina biljnih vrsta koje se obično nazivaju tikvicama, rođake su joj lubenica, dinja i krastavci. Bundeva je hranljiva zbog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, karotenoida, vitamina i minerala.

Bundeva se može koristiti kao sastojak hrane. Poboljšava ukus receptura i daje im dodatnu boju. Tehnički gledano, bundeva je voće jer potiče iz dela biljke u cvetu koji nosi seme. Međutim, mnogi ljudi ga tretiraju kao povrće zbog svog slanog ukusa. Mogu se jesti i bogata pulpa i ukusna semena.

Često se kombinuje sa začinima kao što su muskatni orah i cimet, posebno u desertima. Tokom jesenjih meseci, bundeve su dostupne svuda u prodavnicama i na pijaci. Bundeva dolazi u mnogim oblicima, veličinama, bojama i težinama.

magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare