12. Aprila 2024.

Bundestag “prelomio”: Ko hoće u Njemačku…

Bundestag danas doneo odluku da se izbeglicama ubuduće za podmirenje životnih troškova više neće isplaćivati gotovina, nego će im se izdavati bankovne kartice.

Time se želi sprečavanje prebacivanje novca u inostranstvo ili plaćanje krijumčarima ljudi, prenose mediji.

“Platnom karticom se mogu platiti roba i usluge, ali je mogućnost dizanja gotovine ograničena i zavisi od konkretnih potreba”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nansi Feser.

Prema njenim rečima, glavni razlog uvođenja platne kartica je onemogućavanje prebacivanja gotovine u inostranstvo, recimo članovima porodice ili plaćanje usluga krijumčara ljudima.

Savezna vlada je ovu meru dogovorila s predstavnicima saveznih pokrajina još prošle godine u nadi da će smanjenje materijalnih povlastica smanjiti i motivaciju dolaska izbeglica u Nemačku, čiji je broj prošle godine ponovno dosegao rekordne vrednosti.

Sindikat policajaca (GdP) je kritikovao meru, strahujući da će izbeglice nedostatak gotovine pokušati da nadoknade kriminalnim radnjama.

“Finansijski pritisak na izbeglice da recimo pošalju novac kući za medicinske potrebe članova porodice ili da naknadno plate usluge krijumčarima ljudi ovime neće nestati i postoji bojazan da će do gotovine pokušati doći drugim putem. Mi ne smemo ovim merama da pogođene guramo u kriminal”, rekao je predsednik sindikata policije Johen Konopke.

Međutim, poslanici najvećeg opozicionog parlamentarnog bloka Unije CDU/CSU glasali su protiv uvođenja platne kartice jer, smatraju oni,  mere “ne idu dovoljno daleko”. Demokršćanska Unija je tražila da se mesečni iznos podizanja gotovine ograniči na 50 evra.

Predstavnici Alternative za Nemačku kritikovalo su ovaj zakon za koji smatraju da je još jedan dokaz da savezna vlada pospešuje, a ne ograničava ilegalnu migraciju. “Za nas i dalje vredi: nemački novac za nemačke građane, a ne za ceo svet”, rekao je poslanik AfD-a Štefen Janih.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare