Bundestag: Genocid - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bundestag: Genocid

Njemački Bundestag je ubistva hiljada Jezida 2014. godine u severnom Iraku, koja je počinila Islamska država 2014, proglasio genocidom.

Poslanici su jednoglasno glasali za rezoluciju koju su predstavili vladajuća koalicija i demohrišćani, piše DW.

Nemački Bundestag odaje poštu žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje je počinila Islamska država, navedeno je u rezoluciji.

Parlament navodi da se zločini te islamske terorističke grupacije smatraju genocidom pod Konvencijom Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Od avgusta 2014. godine Islamska država je proterala, porobila ili ubila hiljade Jezida u oblasti Sindžar u severnom Iraku.

Žene i deca su sistematski silovani i prodavani u belo roblje. Procenjuje se da je ukupno ubijeno oko 5.000 ljudi, piše DW.

Savezna ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je odluka Bundestaga prihvatanje poziva da se pronadju oni koji se i dalje vode kao nestali ili oteti.

Smatra se da se oko 3.000 Jezida i dalje vode kao nestali.

Ne možemo ništa da uradimo povodom toga što se genocid dogodio, ali možemo da se postaramo da žrtve dobiju pravdu, rekla je Berbok.

Centralni savet Jezida u Nemačkoj izrazio je zadovoljstvo povodom, kako kažu, ovog istorijskog dana. Uspeli smo, naveli su na Tviteru. Sada je potrebno da se region Sindžar brzo obnovi, izjavila je predsednica saveta Zemfira Dlovani na Fejsbuku. Jezidi ne treba da budu u šatorima i kampovima, oni treba da budu svojoj domovini. Prema medjunarodnim posmatračima, oko 300.000 Jezida trenutno živi u izbegličkim kampovima, u nekim slučajevima u veoma lošim uslovima.

Doneta rezolucija nije pravno obavezujuća. Međutim, njome Budnestag zauzima jasan istorijski stav i upućuje političke zahteve Saveznoj vladi. “Za” su glasale i frakcije Levice i desničarska partija Alternativa za Nemačku, koje nisu učestvovale u izradi rezolucije.

Pre Bundestaga, zločine nad Jezidima su kao genocid priznali i parlamenti Holandije, Belgije i Austrije.

Danas objavljeno

Petković: Nasilje Prištine nad Srbima najsnažniji argument da je ZSO neophodna

Vanja A

Sud odbio pritvor uhapšenim zbog sumnje na dječiju pornografiju

Vanja A

Patrijarh Kiril: Kijev progoni Crkvu jer to traže stranci

Vanja A

Ostavite komentar