Spoj peciva i džema daje rijedak ukus, koji se pamti. Obično je neodvojiv od jednog peciva koje mnoge vraća u djetinjstvo.
Buhtle su taj spoj, koji zvukom uzgovorene riječi i mekoćom tijesta budi najveće uspomene. Recept za njih je jednostavan, a iskustvo neprocjenjivo.
Sastojci za buhtle:
džem
500 ml mlijeka
kesica suvog kvasca
3 kašike šećera
2 jajeta
180 ml ulja
2 kesice vanilin šećera
1 kg brasna
Priprema:
Mlijeko blago zagrijte, pa u njega dodajte kvasac i šećer, vanilin šećer i jaja. Sve umutite. Dodajte ulje i brašno. Ponovo umutite da dobijete lijepo, vazdušasto tijesto.
Ostavite tijesto malo da naraste, prenosi Ona.rs.
Razvijte tijesto na pobrašnjenoj površini, pa ga isijecite na kvadrate.
Na svaki kvadrat stavite omiljeni džem, po kašičicu, pa zatvorite, praveći jastučiće.
Sve ređajte u pleh, na pek-papir, pa ostavite 10-15 minuta da tijesto poraste.
Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 10-ak minuta, smanjite na 150 i pecite još 20 minuta.
Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.
Prijatno.