14. Oktobra 2024.

Buhtle, mirisno pecivo koje vraća u djetinjstvo

Spoj peciva i džema daje rijedak ukus, koji se pamti. Obično je neodvojiv od jednog peciva koje mnoge vraća u djetinjstvo.

Buhtle su taj spoj, koji zvukom uzgovorene riječi i mekoćom tijesta budi najveće uspomene. Recept za njih je jednostavan, a iskustvo neprocjenjivo.

Sastojci za buhtle:

džem

500 ml mlijeka

kesica suvog kvasca

3 kašike šećera

2 jajeta

180 ml ulja

2 kesice vanilin šećera

1 kg brasna

Priprema:

Mlijeko blago zagrijte, pa u njega dodajte kvasac i šećer, vanilin šećer i jaja. Sve umutite. Dodajte ulje i brašno. Ponovo umutite da dobijete lijepo, vazdušasto tijesto.

Ostavite tijesto malo da naraste, prenosi Ona.rs.

Razvijte tijesto na pobrašnjenoj površini, pa ga isijecite na kvadrate.

Na svaki kvadrat stavite omiljeni džem, po kašičicu, pa zatvorite, praveći jastučiće.

Sve ređajte u pleh, na pek-papir, pa ostavite 10-15 minuta da tijesto poraste.

Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 10-ak minuta, smanjite na 150 i pecite još 20 minuta.

Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.

Prijatno. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare