25. Maja 2023.

BUGATTI W16 MISTRAL – U jedinstvu s vjetrom

W16 Mistral u svojoj srži nosi duh avantura i stil koji odaje počast jednom od najelegantnijih Bugatti modela, Type 57 Grand Raid Usine. Definisan čistim, zakrivljenim linijama i upadljivim zaobljenim uglovima, Grand Raid bio je organska mešavina art deco umetnosti i otelotvorenje elegantnog dizajna. W16 Mistral integriše iste elemente dizajna kao i njegov prethodnik, oličene u modelu napravljenom za neobuzdanu slobodu otkrivanja.

Sudeći prema kompaniji Bugatti, ime Mistral povezano je sa slobodom i simbolizuje moćan vetar koji duva iz doline reke Rone kroz gradove Azurne obale i odlazi na Mediteran.

Ovaj spektakularni automobil je poslednja labudova pesma za jedan od najambicioznijih automobilskih pogonskih agregata ikada stvorenih – Bugatti 8,0-litarski W16 motor sa četiri turbo punjača. Pokretan konačnom verzijom, prvi put predstavljenom na Chiron Super Sport 300+, Mistral ima 1.600 KS i postiže maksimalnu brzinu od 420 km/h.

Sa uklonjenim krovom i parom velikih otvora za vazduh, koji dovode oko 70.000 litara vazduha kroz motor svakog minuta pri punom otvoru, vožnja ovog automobila vas sjedinjuje sa kompleksnim radom revolucionarnog pogonskog sklopa kao nijedan prethodni Bugatti model. Orkestar koji se stvara kombinacijom niskog tutnjavog zvuka usisnog motora i zvižduka izduvnih ventila iz četiri turbo punjača pri podizanju gasa, komponuje nenadmašnu slušnu senzaciju u svetu automobila.


Kombinacija čiste umetničke vizije
i majstorskog savladavanja zakona fizike


UPEČATLJIV U SVAKOM DETALJU
Razvijen sa pažnjom posvećenom dizajnerskom jeziku kompanije Bugatti „Forma prati performanse“, W16 Mistral prestavlja potpuno prilagođen dizajn. Farovi kompleksnog oblika funkcionišu kao aerodinamička pomoć, koja usmerava vazduh kroz svetlo, zatim kroz luk točkova, čime se poboljšava aerodinamički otpor. Rešetka u obliku potkovice omogućava hladnjaku da se na visokim temperaturama u potpunosti napaja iz jednog usisnika, ostavljajući bočnim usisnicima isključivo fokusiranje na dovod vazduha u interkuler. Kompleksno vetrobransko staklo se majstorski savija dovoljno da stvori zaobljeni dizajn vizira, bez ometanja vidnog polja vozača. 

Gornja linija vetrobrana i bočnih prozora namerno teče oko bočnih usisnika vazduha. Ova karakteristika se potom nastavlja i pozadi, ispod bočnog stakla, da bi prošla sve do prednje rešetke, stvarajući na takav način novo trodimenzionalno lice za čuvenu Bugatti C-linu predstavljenu na Chironu.


FOKUSIRANI LUKSUZ
Unutrašnjost preuzima vođstvo od modela Chiron, istovremeno pružajući osećaj elegancije i luksuza, ali i funkcionalnost koja osigurava da sve informacije budu lako vidljive pri brzini do 420 km/h.

Posebna tkana koža ubačena je na novodizajniranim panelima vrata, pedantno testirana i proizvedena u skladu sa standardima kvaliteta Bugatti. I kao znak poštovanja prema slavnim prethodnicima, menjač – napravljen od jednog bloka aluminijuma – sadrži detalj od drveta i umetak od ćilibara sa poznatom skulpturom „Slona koji pleše“ Rembranta Bugatija. Verzije ove skulpture krasile su haubu legendarnog Type 41 Royale, najluksuznijeg roadster modela ikada stvorenog.

Nautika-present.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare