29. Aprila 2023.

Bugarski političar: Preplatili smo za gas preko 700 miliona evra nakon prekida isporuka iz Rusije

Po rečima Ovčarova, za tu situaciju je odgovorna bivša vladajuc´a stranka „Nastavljamo promene“ i tehnička vlada koja je imenovana nakon što je vlada Petkova podnela ostavku. Tako je Bugarska preplatila za gas preko 700 miliona evra, istakao je bivši ministar.

Kako je istakao, azerbejdžanska državna kompanija „Socar“ koja namerava da povec´a isporuke gasa u Evropu preko Bugarske, sama kupuje ruski gas: u novembru 2022. godine „Gasprom“ je saopštio da c´e dodatno isporučiti Azerbejdžanu do milijardu kubnih metara gasa.

„Dakle, do kraja aprila vec´ smo preplatili za prirodni gas preko 1,4 milijarde leva (preko 715 miliona evra). To je samo za godinu dana. To što smo preplatili prvih 700 miliona leva možemo da ‘zahvalimo’ stranci ‘Nastavljamo sa promenama’, a drugih 700 miliona leva – tehničkim vladama Rumena Radeva“, rekao je Ovčarov.

Na pitanje voditeljke da li je gas koji stiže u Bugarsku kao azerbejdžanski zapravo ruski gas, samo po vec´oj ceni, bivši ministar je rekao:
„Prvo, ponovo se radi o ruskom gasu, a kao drugo – isporučujemo ga nekim totalno nejasnim maršrutama“, prokomentarisao je Ovčarov.
Rusija je prestala da isporučuje Bugarskoj gas krajem aprila prošle godine, nakon odbijanja Sofije da plac´a isporuke u rubljama. Vlada Kirila Petkova, koja je tada bila na vlasti, prešla je na alternativne izvore snabdevanja – američki tečni prirodni gas i povec´anje isporuka iz Azerbejdžana. Međutim, bugarski socijalisti i protivnici Petkova tvrdili su da zemlja i dalje kupuje ruski gas, ali preko posrednika i po vec´oj ceni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare