Bugarska profitira od sukoba u Ukrajini - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Bugarska profitira od sukoba u Ukrajini

Prodali naoružanje vrijedno više od milijardu evra

Vlada Kirila Petkova slala je naoružanje mimo procedura, kako bi se izbegle kritike koalicionih partnera i javnog mnjenja

Bugarski proizvođači naoružanja izvezli su, koristeći posrednike iz trećih zemalja, oružje vrednosti više milijardi dolara u Ukrajinu, preneo je portal “Euraktiv”.

Ranije je objavljeno da je za to zaslužan nekadašnji premijer Bugarske Kiril Petkov, koji je tu funkciju obavljao od decembra 2021. do avgusta 2022. godine, navodno kako bi zaobišao protivnike slanja naoružanja u sopstvenoj vladi.

Otkrića tog portala ukazuju na to da je slanje oružja počelo i pre izbijanja sukoba između Ukrajine i Rusije u februaru prošle godine. Kada je do eskalacije ipak došlo, bugarski proizvođači naoružanja zabeležili su rekordne profite, dok je prodaja udvostručena u odnosu na prethodnu godinu.

Bugarska je jedan od vodećih proizvođača municije koju koriste oružja sovjetske proizvodnje, a koja je Ukrajina u velikoj meri koristila pre nego što su joj zapadne zemlje poslale naoružanje sopstvene proizvodnje.

Samo tokom prošle godine, procenjuje se da je naoružanje vredno najmanje milijardu evra prebačeno iz Bugarske u Ukrajinu, uglavnom preko Poljske i Rumunije. U tom periodu ni jedan direktan ugovor nije potpisan, preneo je “Euraktiv”.

Slanje naoružanja je sprovođeno uz pomoć stranih šema i finansirano stranim kapitalom, rekao je nekadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Bugarske i veliki pristalica naoružavanja Ukrajine Velizar Šalamanov.

“Postoji dobro finansirani program u Velikoj Britaniji, SAD i Poljskoj. Kroz taj program se kupuje naoružanje za Ukrajinu, tako da novac nije ukrajinski već britanski, američki, poljski ili evropski. Zato se i kupuje kroz druge kompanije”, rekao je on za “Euraktiv”.

Tajne isporuke razotkrio je počekom januara nemački list “Velt”, koji je “zasluge” pripisao Petkovu i njegovom ministru finansija Asenu Vasilevu. Obojica su obrazovani na Harvardu i predvode prozapadnu liberalnu politiku partiju “Nastavljamo sa promenama”.

“Mi smo procenili da je oko trećina municije koja je bila potrebna ukrajinskoj vojsci na početku rata došla iz Bugarske”, rekao je Petkov tom prilikom.

On je povlačio poteze koje su suprotni javnom mnjenju, pošto se bugarska javnost protivila slanju naoružanja Kijevu u strahu od moguće eskalacije sukoba, preneo je “Velt”. Petkov je takođe išao iza leđa svojim koalicionim partnerima Socijalistima, koji su se protivili isporukama oružja Kijevu.

Vlada Kirila Petkova pala je nakon što joj je izglasano nepoverenje u junu prošle godine, nakon čega bugarski parlament nije uspeo da formira novu vladu. Vanredni izbori održani su u oktobru, ali pošto ni oni nisu izrodili stabilnu parlamentarnu većinu, novi su zakazani za april.

Bugarska je svoj prvi zvanični paket pomoći Ukrajini poslala u decembru, a predsednik Rumen Radev je dobio da blokira predlog koji je dobio podršku u parlamentu.

RT.

Danas objavljeno

Derventa pod opsadom policije, stigao hrvatski predsjednik Zoran Milanović

M.

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

Ostavite komentar