25. Jula 2023.

Budući Apple iPhone bez vidljivog okvira oko ekrana

Apple uputio zahtjev kompanijama Samsung i LG sa zahtjevom za razvoj i proizvodnju OLED panela po standardima budućeg iPhone telefona

Apple će kasnije tokom ove godine pustiti u prodaju novu seriju iPhone 15 telefona sa velikim brojem promena koje su u skladu sa nekim budućim trendovima. Međutim, kompanija je već́ počela da radi na još novijim telefonima koji će doći posle iPhone 15 serije.

Najnovije informacije sugerišu da Apple radi na iPhone telefonu koji će imati ekran bez okvira tj. oboda i da je u skladu sa tim zatražio od Samsung Display divizije i LG-a da razviju OLED ekrane u skladu sa budućim standardom za iPhone uređaje. Već́ sada se priča da će iPhone 15 Pro imati neznatno tanje okvire ekrana od trenutnog iPhone 14 Pro i čini se da kompanija želi da nastavi taj trend.

Da bi eliminisali okvire, Samsung i LG će morati da reše izazove koji se odnose na tehnologiju enkapsulacije tankog filma (TFE) i kamere ispod panela (UPC). Tu se pre svega misli na sprečavanje prodora vazduha i vode u organski sloj OLED ekrana. Osim ovoga, u izveštaju se pominje da dobavljači moraju da obezbede i dovoljan prostor za antene koje se smeštaju u delu prostora koji zauzima ekran.

Ekran budućeg iPhone telefona je veliki izazov za dobavljače

U ovom trenutku, Samsung i LG su ključni dobavljači koji rade na OLED panelima bez vidljivog okvira na prednjoj strani ekrana telefona. Kao što je ranije pomenuto, opsesija Apple-a minimalnim okvirima biće očigledna i na ovogodišnjem iPhone 15 Pro. Predviđeno je da uređaj raspolaže jednim od najtanjih okvira na bilo kom do sada viđenom mobilnom telefonu. Ove poslednje informacije samo potvrđuju činjenicu da je krajnji cilj kompanije iz Kupertina da ceo ekran iPhone telefona bude u potpunosti bez vidljivog okvira.

iPhone bez okvira oko ekrana bi imao smisla u slučaju da se izmeste svi ostali detalji koji trenutno narušavaju jednoličnu površinu ekrana. Ovo znači da dobavljači rade na prilagođavanju Face ID senzora i kamera ispod ekrana, OLED ekrani bi prekrivali senzore i nudili dizajn jednolične neprekidne površine na čitavom ekranu. Trenutno, Apple radi na tome da uvede Dinamic Island na sve modele iPhone 15 serije, pojednostavljujući izgled uređaja sa prednje strane.

U objavljenoj informaciji se pominje da bi iPhone bez okvira imao ravan ekran, što sugeriše da kompanija neće napraviti pomak ka korišćenju zakrivljenih ivica kako bi se ekran savršeno vizuelno uklopio u gotovo nepostojeći okvir, izveštava theelec.

Dok Apple radi na iPhone telefonima sa ekranima bez okvira, u izveštaju se ne pominje kada će ovakav uređaj biti objavljen. Verovatno bi tehnologija mogla da ugleda svetlost dana u narednim godinama, pre nego što Apple pređe na microLED ekrane.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare