5. Juna 2023.

Budite oprezni pri boravku u prirodi: Prijeti opasnost od zaraze mišijom groznicom

U Institutu su istakli da se, prema trenutno dostupnim podacima, na bolničkom liječenju nalazi jedna osoba oboljela od hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom koja je poznata kao mišja groznica.

Zaraženi glodari, kako objašnjavaju, većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u spoljašnju sredinu preko pljuvačke, mokraće i izmeta, zagađujući na taj način zemljište, vodu, predmete i hranu.

– Čovjek se zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama, odnosno udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svježim izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta. Do sada prenos sa čovjeka na čovjeka nije poznat – kazala je epidemiolog u institutu Jelena Đaković Dević.

Bolest počinje, naglašava, visokom temperaturom, intenzivnom glavoboljom, bolovima u leđima i abdomenu, groznicom, mučninom i zamagljenim vidom

– Može se pojaviti crvenilo lica i konjuktiva te tačkasto krvarenje po koži. U slučaju razvoja težih oblika bolesti razvija se oštećenje rada bubrega te krvarenja u različitim organima. Bolest može biti blaga, ali i sa teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom – rekla je Đaković Dević.

Prema riječima načelnice Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS Antonije Verhaz od pet serološki potvrđenih dijagnoza mišje groznice tri pacijenta su iz Teslića, te po jedan iz Banjaluke i Čelinca.

– Osobe oboljele od ove bolesti se obavezno hospitalizuju, a trenutno se na bolničkom liječenju nalazi jedan pacijent – istakla je Verhazova.

S obzirom na to da ne postoji vakcina za sprječavanje mišje groznice, Verhaz je kazala da se treba pridržavati određenih mjera za smanjenje i otklanjanje rizika.

– Izletnici bi prvenstveno trebalo da zaštite svoju hranu i piće od glodara iz prirode te pokušaju izbjeći ležanje na šumskom tlu, unos vode iz neuređenih šumskih izvora i diranje uginulih šumskih životinja – rekla je Verhazova.

Dodala je da osobe koje uz zgradu imaju drvarnice, ostave ili staje trebali bi da obrate pažnju na obavezno pranje ruku nakon svake aktivnosti u tim objektima, takođe, pri njihovom eventualnom čišćenju treba maksimalno izbjegavati stvaranje prašine, budući da tlo i okolni predmeti mogu biti kontaminirani izlučevinama mišolikih glodara.

– To se može postići korištenjem lagane maske preko usta i nosa te vlažnim i opreznim čišćenjem. Sva hrana obavezno se mora čuvati od pristupa glodara – naglasila je ona.

Viši asistent na katedri za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Rajko Roljić rekao je da su pod najvećim rizikom poljoprivrednici, lovci, osobe koje profesionalno ili iz drugih razloga borave u šumskim predjelima.

– Bitno je naglasiti da se infekcija ne prenosi među ljudima – kazao je Roljić.

Do povećanja broja oboljelih, kako je naveo Roljić, dolazi u godinama velike brojnosti navedenih glodara, odnosno “mišje godine”.

– Takva godina u kojoj se događa najezda miševa i drugih mišolikih glodara je povezana sa prethodnom blagom zimom u kojoj je moguće razmnožavanje miševa i bolja dostupnost hrane – istakao je Roljić.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS ističu da je prošle godine registrovano troje oboljelih od hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom. U periodu od 2018. do 2022. godine najveći broj registrovan je tokom 2019. godine kada je prijavljeno 18 oboljelih, piše Glas Srpske.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare