11. Augusta 2023.

Budite oprezni: AI može lako i precizno da sazna vaše onlajn lozinke

Istraživači koji treniraju vještačku inteligenciju pronašli su još jedan način njene primjene.

Hakeri i sajber kriminalci do sada su se služili brojnim metodama za krađu lozinki i probijanje korisničkih naloga. Stručnjaci za veštačku inteligenciju pronašli su još jedan i, kako izgleda, veoma efikasan način s kojim mogu da dođu do lozinki korisnika, a on je baziran na – slušanju. Naime, dobro istrenirani algoritam može na osnovu zvukova kuckanja po tastaturi da otkrije koji se tasteri koriste.

Svaki taster ima, za AI algoritam, prepoznatljiv zvuk tako da je sada moguće samo na osnovu zvukova, ali i načina kucanja, saznati šifru. Istraživači su testirali više snimaka kuckanja pa se ova tehnika pokazala izuzetno uspešnom i pouzdanom.

Oni su prvo algoritam trenirali na zvukovima kucanja (kao i intenzitetu pritiskanja tastera i vremenu između dodira tastera) s različitih udaljenosti od tastature, ali i uglova na koje je postavljen mikrofon u odnosu na tastaturu. Nakon toga su kreirali zvučni profil za svaki pojedinačni taster i krenuli s testiranjem upotrebe više različitih metoda. U svakom od tih testova procenat uspešnosti iznosio je iznad 90 odsto. Osim samog algoritma, istraživači su kao jedan od glavnih razloga prepoznavanja zvukova pojedinačnih tastera izdvojili i napredak u kvalitetu opreme za snimanje i mikrofona.

Najuspešnijom tehnikom, čija je uspešnost iznosila čak 95 odsto, pokazao se test u kojem se mikrofon pametnog telefona koristio za slušanje zvuka kucanja na tastaturi na MacBooku Pro. Takođe, ovaj metod je testiran i prilikom korišćenja aplikacija kao mšto su Zoom i Skype koje se danas često koriste. I u ovom slučaju AI se pokazao veoma preciznim pri prepoznavanju zvuka kucanja pa je uspešnost prepoznavanja iznosila 93 odsto za Zoom i 92 procenta za Skype.

Dok ova tehnika prikazuje nove impresivne mogućnosti veštačke inteligencije, mnogi bi zbog nje mogli da nastradaju jer bi kriminalci mogli da se domognu njihovih lozinki za brojne servise. Zamislite samo da neko primenjuje taj metod dok s tom osobom ili osobama razgovara putem Zooma. Takođe, ako bi se kriminalci ili samo malo znatiželjnije osobe domogle takvog programa, onda bi udaljeni rad i kuckanje iz kafića mogli da postanu prilično rizični.

Ono što je svakako potrebno napomenuti jeste da je uspešnost u prepoznavanju velika samo u slučaju analize zvukova tastature na kojoj je algoritam treniran, dok je uspešnost znatno manja kada su u pitanju tastature na kojima AI nije treniran.

Kao jedan od načina na koji bi mogli da prevarite AI koji prisluškuje zvuk vaše tastature, istraživači savetuju povremeno menjanje stila kucanja, koji bi mogao da zbuni algoritam.

Foto: Owlie Productions / Shutterstock.com

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare