30. Augusta 2023.

“Budimpešta i Beograd bi napad na Južni tok smatrali povodom za rat”

Mađarska je sabotažu Severnog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke je manifestacija nedostatka suvereniteta, poručio je mađarski premijer.

Nakon sabotaže Severnog toka, Mađarska i Srbija su upozorile međunarodnu zajednicu da će svako ugrožavanje sistema za dopremanje gasa iz Ruske Federacije smatrati za casus belli, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

On je podsetio da je Mađarska sabotažu Severnog toka odmah kvalifikovala kao teroristički akt, a nedostatak oštre reakcije Nemačke nazvao “manifestacijom nedostatka suvereniteta”.

“Budimpešta je odmah jasno stavila do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Severni tok, već Južni tok, kojim se gas doprema iz Rusije duž južnog koridora, do Turske, Bugarske, Srbije, Mađarske. Zajedno sa premijerkom Srbije, napomenuli smo da ako neko sa južnim koridorom želi da uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati povodom za rat, terorističkim napadom i odmah ćemo odgovoriti”, kazao je mađarski premijer.

Orban je pozvao na odustajanje od takvih planova, ne otkrivši kome je tačno upućeno njegovo upozorenje, precizirajući da se ne radi o Ruskoj Federaciji.

“Možda tako možete sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom”, odlučno je poručio.

Prema njegovim rečima, “sve je bilo u redu pre uvođenja sankcija Rusiji i podrivanja Severnog toka i napomenuo da Budimpešta sada traži nove pravce snabdevanja gasom, pre svega, u vezi sa tim se razmatra Turski tok, preko kojih se ruski gas izvozi u Evropu, uključujući Mađarsku”.

Karlson je zauzvrat napomenuo da nema sumnje u ideju da je sabotažu Severnog toka organizovala administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, da li na direktan ili indirektan način.

Podsetimo, u februaru je američki novinar Simor Herš izneo istragu prema kojoj je Vašington prošlog leta postavio eksploziv ispod gasovoda, a da su ga aktivirali predstavnici Norveške.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je američki predsednik Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti. 

Ukoliko dođe do napada na rute Budimpešta i Beograd će smatrati zadiranjem u svoje rute za dobijanje ruskog gasa kao izgovor za rat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare