16. Septembra 2024.

Brzo i ukusno: Napravite tart sa višnjama koji će oduševiti cijelu porodicu

Jesenske pite zauzimaju posebno mjesto čak i u kuharima kao zaseban odjeljak sezonskih pita. Obično su to pite od jabuka ili višanja. Danas ćemo vam reći kako da brzo napravite jesenju pitu ili tart od smrznutih višanja!

200 g brašna;

150 g maslaca;

80 ml vode;

1 jaje

1/2 kašike soli.

Sastojci za fil:

500 g smrznutih višanja;

180 g šećera;

1/2 kašike cimeta;

prstohvat limunove kore.

Ohlađeni maslac narežite na kockice. Izmiješajte sa brašnom i šećerom. Ručno umijesite dobijeno tijesto i dodajte hladnu vodu. Tijesto će biti sa malim komadićima maslaca, ali rastopit će se tokom pečenja (zbog toga će pita biti lagana).

Zamotajte dobijeno testo u foliju i stavite u frižider 20-30 minuta. Zatim je tijesto potrebno podijeliti na dva dijela (donji je deblji, gornji je tanji).  Razvucite tijesto da stane na dno posude za pečenje. Kalup (dno i zidove) namažite maslacem i položite tijesto. Razvucite gornji dio tijesta i ostavite da malo odstoji.

Uz pomoć drvene kašike pomiješajte sve sastojke za nadjev. Sipajte u kalup sa tijestom. Preko fila stavite nekoliko kockica maslaca, a zatim tijestom zatvorite pitu. Premažite je umućenim jajetom i pospite šećerom.

Zagrijati pećnicu na 190 stepeni. Stavite pitu i nakon par minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 10-15 minuta dok ne porumeni.

Prijatno!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare