Umak s mladim lukom posluži uz zdravi ili manje zdravi snack ili uz glavno jelo. Izvrsno se slaže sa sjeckanim povrćem, čipsom i tortiljama, začinjenom i prženom hranom, a ako ga namažeš na krekere, dobićeš najbrže kanapee. Ako slučajno ne pojedeš sve odjednom, čuvaj ga prekrivenog u frižideru.
Sastojci za kremasti umak sa mladim lukom:
- 400 g kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta
- 5 glavica mladog luka, sitno nasjeckanog
- 1 čajna kašika bijelog luka u prahu
- 1 čajna kašika suvog peršuna
- 1 mladi luk, nasjeckan (za ukras, po želji)
- so i biber
Priprema je brza i jednostavna:
Pomiješaj sve sastojke. Dodaj so i biber i dobro promiješaj. Prekrij i ostavi u frižider do posluživanja. Prije posluživanja po želji ukrasi nasjeckanim mladim lukom.
Uživaj u ovom jedinstvenom namazu.
Ultra.ba