16. Februara 2023.

Brza poslastica koja ne može da ne uspije – čupavci koji se ne peku

Iako su vrlo odomaćeni na našim prostorima, čupavci nisu deo tradicionalne srpske kuhinje niti su, kako to često biva, potekli sa Orijenta.

U pitanju je dezert koji nam je stigao iz Australije , gde je poznat kao lamington kolač, a priča o tome kako su nastali čupavci je vrlo zanimljiva.

Budući da je u pitanju slatkiš popularan u celom svetu, postoji mnogo varjianti recepta za čupavce, pa je tako osmišljen i jedan koji ne zahteva rernu!

Njegova priprema traje kratko, a ukus je jednako božanstven.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 180 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 60 g kakao praha
  • 160 g griza
  • 60 g kokosovog brašna

Priprema:

  • U mleko sipajte šećer, griz i kakao, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Pred sam kraj ubacite vanilin šećer, pa dobro promešajte i sklonite s vatre.
  • Nakvasite vodom unutrašnjost vatrostalne posude, pa preko sipajte smesu i protresite da se lepo poravna.
  • Prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko dva sata.
  • Zatim izvadite i secite na kocke, pa svaku dobro uvaljajte u kokosovo brašno.
  • Opširnije u video-prilogu:

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare