29. Juna 2023.

“Brutalan, korupmiran i surov”

Sergej Surovikin, poznatiji kao “general Armagenden”, koji je navodno uhapšen, ima reputaciju ekstremnog čoveka.

Podsetimo, ruski mediji su juče objavili da je Surovikin nestao još u subotu, jer je navodno povezan s pobunom ruske grupe plaćenika, načelu s Jevgenijom Prigožinom.

Ima, kako prenosi Blic, reputaciju ekstremne čvrstine, a jedan od Surovikinovih podređenih izvršio je samoubistvo u njegovoj kancelariji nakon “čitanja bukvice”.

Surovikin (56) ima prilično raznoliku prošlost. Nakon puča protiv Mihaila Gorbačova 1991. proveo je sedam meseci u pritvoru, jer je troje demonstranata poginulo kad se Surovikin silom probio kroz njih, navodi portal Galeoti.

Četiri godine kasnije osuđen je zbog krađe i prodaje službenog oružja, iako je ta optužnica kasnije ukinuta.

Surovikin je jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije, sa reputacijom onog koji rešava probleme. Od 2008-2010. bio je zadužen za Glavnu operativnu direkciju Generalštaba, što je često znak hijerarhijskog uspona, a 2012. je dobio zadatak da osnuje novu vojnu policiju.

Pet godina kasnije Surovikin je stavljen na čelo ruske grupe snaga u Siriji, za šta mu je dodeljena medalja Heroj Ruske Federacije, a po povratku je postao komandant VKS. Ovo je bio veoma neobičan izbor, ali je odražavao rusku želju za boljom koordinacijom vazduhoplovnih i kopnenih snaga.

Postojao je osećaj da Surovikin može da razbije stare navike i natera vazduhoplovne snage da maštovitije razmišljaju o budućnosti vazdušnog ratovanja.

Surovikinova druga misija na čelu snaga u Siriji 2019. skrenula je pažnju na njega kao potencijalnog budućeg načelnika Generalštaba.

“Karijeru Surovikina u poslednjih trideset godina prate navodi o korupciji i brutalnosti“, napisali su zvaničnici britanske obaveštajne službe u nedavnom izveštaju.

Britansko ministarstvo odbrane ga je po najnovijem imenovanju ocenilo kao “notorno brutalnog i korumpiranog generala čak i po standardima ruske vojske“.

Sergej Surovikin je rođen 1966. u Novosibirsku. Završio je Omsku višu vojnu komandnu školu 1987. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Frunze 1995, a sedam godina kasnije na Vojnoj akademiji Generalštaba.

Dobitnik je više odlikovanja, uključujući odlikovanje Heroja Ruske Federacije u decembru 2017.

Oženjen je i ima dve kćerke.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare