Brojni sportski automobili propadaju u "zoni isključenja" nuklearne elektrane Fukushima - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Brojni sportski automobili propadaju u “zoni isključenja” nuklearne elektrane Fukushima

O japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima koja je oštećena prije 12 godina u potresu i razornom cunamiju se zna gotovo sve, “zona isključenja” oko nje je danas mnogo manja nego ranije, a u toj zoni i dalje propadaju brojni automobili među kojima su i sportski.

Na YouTube kanalu pod nazivom “Exploring the Unbeaten Path” objavljen je video koji se fokusira na napuštene automobile u zoni isključenja. Na nekim lokacijama su automobili prikupljeni u skladišta gdje čekaju eventualnu obradu, dok na drugim propadaju na otvorenom. Među njima su i vrijedni sportski automobili, kao i oni rijetki. Također, mogu se vidjeti limuzine, kamioni i druga uobičajena svakodnevna vozila.

Na snimku je prikazan Mitsubishi Lancer Evo VII, kao i Datsun trkaći automobil u čijem slučaju radijacija iznosi 0,45 mikrosiverta. Iako se ne radi o mnogo višem nivou radijacije od normalnog, ipak je previše da bi se automobil eventualno spasio.

U videu koji traje nešto više od 16 minuta su prikazani i neki izuzetno traženi japanski klasici, a među njima su Subaru WRX, R32 Nissan Skyline te model 300ZX. Snimljena je i jedna Toyota MR2. Također, mogu se vidjeti klasični američki, ali i njemački automobili. Zubu vremena izložen je i Porsche 911 Carrera 4 sa zračnim hlađenjem (964 generacija).

Na lokaciji gdje se nalaze Subaru WRX STI, Volkswagen Scirocco i Honda S2000 izmjerena je radijacija do 5,0 mikosiverta, što je mnogo više od normalne. To znači da su ovi automobili osuđeni na propast, a neki od njih su u međuvremenu uništeni.

Danas objavljeno

Do Paralije bez punjenja: Kineska superbaterija sa dometom do 1.000 km

Vanja A

Toyota predstavila svoj električni prvijenac na sajmu automobila

Vanja A

Rimac: Nevera će se proizvoditi u 150 primjeraka, do sada je jedan isporučen

Vanja A

Ostavite komentar