17. Augusta 2023.

Broj isporučenih telefona u Kini pao za 20,9% u junu

Iako su pametni telefoni esencijalni dio naših života, djeluje da je „zlatno doba“ prošlo, a najbolji pokazatelj je broj isporučenih telefona u Kini u junu

Pametni telefoni su godinama unazad prerasli ulogu telefona za pozive i poruke i postali sredstvo plaćanja, informisanja, konzumiranja multimedije, kreiranja sadržaja, pa i zamene računara povezivanjem na monitor, miš i tastaturu. Upravo zbog njihove rastuće primene, rasla je i potražnja za njima, kao i broj isporučenih telefona.

Ovo je dovelo do toga da kompanije kao što su Apple, Samsung i Xiaomi zabeležile ogromne profite u prethodnih nekoliko godina. Međutim, rezultati isporučenih modela za Kinu iz juna ove godine pokazuju pad od 21% u odnosu na isti period prošle godine, piše Gizmo China.

Pad od skoro 21% u Kini

Kina je jedno od najvećih svetskih tržišta pametnih telefona. Sa svojom ogromnom populacijom, naprednom tehnološkom infrastrukturom i jakim lokalnim brendovima, to je ključna oblast na globalnom nivou. Međutim, nedavno se kinesko tržište pametnih telefona znatno smanjilo. Podaci Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije (CAICT) kažu da je prodaja telefona u junu dostigla 22.149 miliona. To je pad od 20,9% u odnosu na isti period prošle godine.

Od januara do juna 2023. u zemlji je prodato 130 miliona telefona, što je 4,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga, 102 miliona su bili 5G telefoni, što je pad od 6,4% u odnosu na prošlu godinu, a oni su činili 78,9% svih prodatih telefona.

U junu 2023. objavljena su samo 22 nova pametna telefona. I taj podatak pokazuje pad od 35,3% u odnosu na isti mesec prošle godine. Od ova 22 telefona, samo 7 su bili 5G modeli, što je znatno manje.

5G telefon

Od januara do juna 2023. predstavljena su 203 nova telefona. Ovo je mali porast od 1,0% u odnosu na prošlu godinu. Ali, samo 85 od ovih 203 telefona imalo je 5G.

Prodaja mobilnih čipova opada za 25% u Q2 2023

Pad prodaje se ne dešava samo u Kini. Qualcomm je nedavno rekao da prodaja pametnih telefona širom sveta opada. U svom poslednjem izveštaju, zaradili su 8.451 milijardu dolara, što je 23% manje nego u isto vreme prošle godine. Njihov profit je iznosio 1.803 milijarde dolara, što je veliki pad od 52%. Glavni deo kompanije Qualcomm koji prodaje čipove za telefone, automobile i druge pametne stvari zaradio je 7,17 milijardi dolara, 24% manje nego prošle godine.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Prodaja mobilnih čipova, koji čine većinu zarade QCT (Qualcomm CDMA Technologies), pala je za 25% na 5,26 milijardi dolara. Ovo pokazuje da tržište telefona, u Kini i širom sveta, ima problema. Možda postoji mnogo razloga za to, kao što je previše telefona na tržištu, telefoni koji traju duže i problemi sa novcem. Da bi prodale više telefona, kompanije će morati da smisle nove načine da privuku kupce, a novi EU zakoni definitivno neće pomoći u tom procesu.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare