26. Jula 2023.

Broj eutanaziranih svinja u Semberiji prešao 13.000!

“Ja bih sve ove svinje odvezao uvoznicima na kućni prag pa nek oni to gledaju svojim očima, da ne gledamo mi. Velika je saradnja lopova i vlasti. Neko će da zaradi na našoj muci”, kaže Trifun Đukić.

Broj eutanaziranih svinja oboljelih od afričke svinjske kuge u Semberiji dostigao je alarmantnu cifru. Od 6000 oboljelih svinja koliko je bilo samo par dana prije, danas taj brojka prelazi 13 hiljada eutanaziranih svinja. Situacija na terenu je mučna, a svinjogojci ogorčeni. Da li postoji spas i da li će zaista Semberija ostati bez svinjskog fonda.

Na imanju Đukića u selu Donje Crnjelovo nakon skike svinja, samo muk. Eutanazirano je 57 životinja. Dok su veterinari i volonteri sklanjali njegovo blago, Cvijetin je plakao, ponavljajući kroz suze da kuća nikad bez pečenice nije bila.

Na tom području, tvrde Đukići, nikada nije bilo bolesti životinja niti se stoka uvozila. 

Afrička kuga stigla je, uvjereni su proizvođači, uvozom i uništila sve ono što su naši uzgajivači godinama stvarali.

Ja bih sve ove svinje odvezao uvoznicima na kućni prag pa nek oni to gledaju svojim očima, da ne gledamo mi. Velika je saradnja lopova i vlasti. Neko će da zaradi na našoj muci”, kaže Trifun Đukić.

Poljoprivrednici su ogorčeni jer su izgubili sve, a dobiće osim stresa, kažu, simbolično obeštećenje i nove ucjene, ovog puta mlinara.

U selu Magnojević, gdje je bilo i najveće žarište situacija alarmantna. Juče su, samo sa jedne farme uništene 1673 svinje. Ni službenicima na terenu nije lako. Poštuju se sve zakonske procedure, kažu navodeći da je psihički veoma teško.

Struka kaže da je virus u najvećem zamahu.

“Veliki je broj prijava, na novim lokacija, lagano ali sigurno virus se širi po Semberiji”, kaže Bojan Bašić, veterinarski inspektor.

Uzgajivači spas vide u interventnom otkupu, ali i to ne ide lako.

1.39 mi smo u obavezi da svakoj svinji moramo da izvadimo krv, pošaljemo na Institut “Vaso Butozan” u roku od 24 sata dobijemo analizu opet i u roku od 24 sata te svinje moraju da budu poklane” priča Slobodan Petrić iz Donjeg Magnojević.

Vlada Srpske izdvojila je 3 miliona maraka za obeštećenje. Graonačelnik Bijeljine kategoričan – procjena je da će šteta biti oko 15 miliona maraka.

U četvrtak u Semberiju dolaze predsjenik Srpske Milorad Dodik i ministar poljoprivrede Savo Minić. Za to vrijeme lokalna vlast kritikuje nadležne za nemar.

(BN) Foto:BN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare