31. Januara 2023.

Brnabić: ZSO mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom

Zajednica srpskih opština mora da bude u skladu sa Briselskim sporazumom, na njemu mora da radi Upravljački tim u skladu sa onim ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015.godine, istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Upitana za predlog statuta ZSO koji je izradila Fondacija Fridrih Ebert, ona je rekla da nije pročitala ni videla taj dokument.

“Nije mi jasno zašto ta fondacija radi na osnivanju ZSO, jer je potpuno jasno ko treba da radi na tome, a to je Upravljački tim u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima definisanim sporazumom iz 2015. Nema nepoznanica. Postoje nadležnosti i ovlašćenja, kojih ima 22. Tako ima Upravljački tim koji postoji i koji se zna kako se pravi i on treba da radi na ZSO”, podvukla je premijerka.

Ona se zahvalila nemačkoj fondaciji na pomoći, i izrazila nadu da je bila dobronamerna, ali je ponovila da se ovlašćenja i nadležnosti ZSO znaju.

“Upravljački tim formiran je 2018. godine. Krenuo je da radi na statutu. Za to je 2018. ‘Kosovo’ dobilo priznanje u izveštaju od napretku Evropske komisije. Ajde da nastavimo putem koji je definisan 2015. i 2018. i da na ZSO rade oni ljudi koji treba to da rade u skladu sa ovlašćenjima na osnovu sporazuma iz 2015. godine”, podvukla je Brnabić.

Upitana šta očekuje od današnjeg sastanka u Ambasadi SAD u Prištini, kao i šta joj je obećao izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, rekla je da joj je na jednom od sastanaka bilo jasno rečeno da će na osnivanju ZSO SAD raditi odmah na početku 2023, a to su januar i februar.

“Nemam nikakva očekivanja od današnjeg sastanka, jer to nije sastanak oko kojeg smo bili konsultovani. Moja očekivanja su da ZSO bude u skladu isključivo sa Briselskim sporazumom. Sa onim što je definisano 2013, kada je potpisan, i 2015. kada su sporazumom definisane nadležnosti ZSO. Da bude u skladu sa onim što upravljački tim kaže da treba da podrazumeva ZSO, ništa više, ni manje od toga”, rekla je ona.

Apelovala je da se ne radi na izvrgavanju ruglu Briselskog sporazuma i sporazuma iz 2015. godine, da se pravi nešto što bi se zvalo ZSO ili bilo kako, a da nema ovlašćenja koja su definisana.

“Zna se koja su to ovlašćenja i kakva treba da bude ZSO, ni više ni manje od toga. U tom smislu nemam očekivanja da to treba da bude u skladu sa ‘kosovskim ustavom’, ili kako god zovu taj dokument koji su sami definisali. Pod jedan jer je međunarodni sporazum iznad tog papira na koji se pozivaju, pod dva jer da je nešto u skladu sa ‘kosovskim ustavom’ ne bi bilo potrebe za pregovorima i sporazumima pod okriljem EU. ZSO mora da bude u skladu sa Briselskim sporazumom. Pod tri zato što su i vlasti u Prištini nekoliko puta proteklih godina pokazale da kada im odgovara ne poštuju sopstveni ustav. Kada su krenuli da oforme takozvane bezebdnosne snage ‘Kosova’, radili su bez ikakvog dogovora i odobrenja Srba na ‘Kosovu’, što je eksplicitno protiv ustava na koji se pozivaju. Kada je trebalo da vrate imovinu manastiru u Dečanima, a ustavni sud rekao da treba da vrate, u takvim slučajevima ne poštuju njihov takozvani ustav”, zaključila je Brnabić.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare