Brnabić: Srbija se drži ZSO, Kurti slabi poziciju svaki put kad kaže ne - BIGportal.ba
Region Vijesti

Brnabić: Srbija se drži ZSO, Kurti slabi poziciju svaki put kad kaže ne

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da istrajnost Srbije na formiranju Zajednice srpskih opština jača poziciju Srbije dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti slabi poziciju Prištine svaki put kad kaže “ne”.

Komentarišući jučerašnju izjavu Kurtija da će ZSO biti formirana, ali tek posle postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju, Brnabić podsjeća da je formiranje ZSO deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

  • Aleksandar Vučić je Briselskim sporazumom izvojevao ZSO sa svim ovlašćenjima, a sada može da se vidi koliko je to dugoročno pametna politika – kazala je Brnabić na TV Prva.

Premijerka je navela da čak i oni koji nisu saveznici Srbiji oko formiranja ZSO i koji su promoteri kosovske nezavisnosti, navode da se prvo ZSO mora formirati, pa sve ostalo.

  • ZSO je ono čega se grčevito držimo i istrajnost na njenom formiranju jača našu poziciju, a slabi poziciju Prištine svaki put kad Kurti kaže “ne” – navela je Brnabić.

Ona je rekla da i oni koji “vole” Vučića i koji ga “ne vole” žele da nastavi da vodi Srbiju što duže, dodajući da se nada da će tako i biti.

  • On je rekao da zna šta je njegova dužnost i uvijek će pre dati svoju funkciju od KiM, što nije slučaj ni sa jednim političarem opozicije koga smo mogli da čujemo prethodna dva dana u Skupštini. Njima je jedino važno da budu na vlasti”, kazala je Brnabić.

Navela je da je njen glavni zaključak o sednici Skupštine o KiM da, i oni koji vole i koji ne vole Aleksandra Vučića, Boga mole da on nastavi što duže da vodi državu, a da opoziciju jedino interesuje da dođe na vlast.

  • Kada se uporedi njegova ozbiljnost u pristupu teškim problemima naše zemje i opozicije, beskonačno sam ponosna što je predsednik moje države i što je moj šef. Videli smo državnika koji na svaki način brani interese drzave i ne krije ništa zarad jeftinih političkih poena – rekla je Brnabić gostujući na TV Prva.

S druge strane, kaže, opozicija brine samo o jeftinim političkim poenima i ne postoji tema koja je važna za njih, uključujući i KiM.

Brnabić ističe da je predsednik Srbije tri puta govorio u Skupštini povodom KiM, da je opozicija njegov prvi boravak u Skupštini bojkotovala, a da su druga dva u ovom sazivu parlamenta.

  • Prvi put, on je sam ukupno bio u Skupštini više vremena nego svi oni zajedno, šefovi poslaničkih grupa. Oni su dolazili kada je njihovo vreme da govore i zatim napuštali Skupštinu – kaže premijerka.

Naglašava da su ovaj put, kada je ponovo bio u Skupštini na najvažniju temu, prvi dan napali fizički predsednika Republika, i da nije bilo poslanika SNS, tvrdi, došli bi do predsednika.

  • Užasno ružna slika poslata iz Skupštine, prije svega poslata narodu na KiM, koja je upotrebljena istog dana od svih medija protiv interesa Srbije – rekla je Brnabić.

Dodaje da su prvog dana, pripadnici tzv patriotska opozicija više puta izgovorilu riječ poslovnik nego KiM što, smatra, pokazuje koliko im je stalo do KiM.

  • Prvog dana ih je ubio argumentima i politički razmontirao i uprkos tome je smogao snage da im se očinski obrati i pita ih šta to rade. Cilj je da bio da se izazovu incidente – smatra premijerka.

Kako kaže, drugi dan se neki, poput Miroslava Aleksića, nisu ni pojavili u skupštini, dok su se, kaže, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović pojavili drugog dana tek popodne.

Brnabić navodi da desna opozicija nije imala argumente tokom rasprave i da nismo čuli aplauz kada je Vučić rekao da neće nikada priznati Kosovo.

Ona je navela da kada je bilo obeležavanje 15. godišnjice pogroma Srba na KiM 2019., opozicija opkolila Predsedništvo.

  • Kada smo trebali svetu da predstavimo šta su Srbi prošli 2004, ta patriotska opozicija je krenula na Predsedništvo, opkolili su ga i hteli nasilno da uđu i svima poslali poruku da ovde imamo problem, umjesto da pričamo šta su Srbi preživeli 2004. To smo sada i vidjeli u parlamentu – rekla je premijerka.

Dodaje da su Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović sada heroji prištinskih medija, hrvatskih medija i nekih u Sarajevu.

Što se tiče tvrdnji da ima dvojno državljanstvo, ona je istakla da je to brutalna laž, a da koalicioni partner Milice Đurđević, Miloš Јovanović, ima dvojno državljanstvo i francuski pasoš.

  • On se ne odriče svog državljanstva EU i ako uvedu bezvizni režim, šta njega briga. Moj otac, koji je bio Hrvat, nikada nije uzeo hrvatsko državljanstvo, tako da ja nisam ni mogla da ga uzmem – istakla je Brnabić.

Dodaje da je dobro što je Vučić demantovao te, kako je rekla, brutalne laži, ali da se niko nije izvinio zbog toga.

Danas objavljeno

Rusija o nuklearnom oružju u Bjelorusiji: Nadamo se da će NATO shvatiti ozbiljnost situacije

Vanja A

Sjetili se: Eksperti UN traže da se ispita uloga Britanije u porobljavanju Afrikanaca

Vanja A

Skandal u Ambasadi BiH u Jordanu: Potukle se diplomate Bitanga i Škipina

Vanja A

Ostavite komentar