30. Aprila 2023.

Brnabić: Srbi i Hrvati garanti mira u ovom dijelu Evrope

Obraćajući se na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, kojoj je prisustvovao i premijer Hrvatske Andrej Plenković, Brnabićeva je rekla da želi da posjete zvaničnika Srbije i Hrvatske budu češće, ne kao negativan simbol, nego uobičajeni radni dan koji će biti iskorišćen za razgovor o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način i o temama koje su važne za budućnost građana i privrede.

Brnabićeva je navela da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa hrvatskim premijerom Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i LJubljane, dodajući da su se dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila.

“Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja”, istakla je premijer Srbije.

Što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj, ona je navela da su Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić duboko posvećeni i da im stalo do toga da srpska zajednica u Hrvatskoj osjeti da ima svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je navela da je od 2016. godine do sada u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj uloženo više od šest miliona evra, a da je dodatno upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miiona evra za saniranje posljedica zemljotresa, te dodatno i pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Brnabićeva je rekla da su vrata svih institucija u Srbiji otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji.

Ona je čestitala Hrvatskoj pristupanje evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD, prenio je RTS.

“U regionu kakav je naš, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas”, istakla je Brnabićeva.

Ona je pozdravila Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine, te ocijenila da je i njena današnja posjeta Zagrebu konkretan rezultat toga, te da očekuje da se ove godine održe i političke konsultacije ministarstva spoljnih poslova dvije zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da Hrvatska i Srbija treba da nastave da rješavaju otvorena pitanja dijalogom i da unapređuju ekonomsku, saobraćajnu i energetsku saradnju.

“Vodimo brigu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji, kao i srpske manjine u Hrvatskoj”, napisao je Plenković na “Tviter” profilu nakon sastanka u Zagrebu sa premijerom Srbije Anom Brnabić, prenosi Srna.

Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare