7. Juna 2023.

Brnabić: Moja ostavka je na stolu; Vučić: Imaćemo prijevremene parlamentarne izbore

Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo ostaje da utvrdimo kada će se oni održati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti.

On je dodao da se nikada neće desiti da se na ulici preuzima vlast i da se nada da će ipak pronaći sagovornike u onima koji treba da preuzmu veću ozbiljnost i odgovornost, ako ne, onda idemo na izbore.

“Prilično je jasno da se oni nadaju nekim drugim stvarima koje se neće dogoditi i nikad se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast. Bilo je previše toga za ovu zemlju u prošlosti, sa tim je davno završeno. Mi ćemo da čekamo da se na razgovorima pojave neki s malo više odgovornosti, a ne da rade nešto za neke svoje sitne, stranačke potrebe”, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu odgovornost.

“Ako ne nađemo sagovornika – idemo na izbore jer postoje rokovi. Ona podnosi ostavku u narodnoj skupštini RS, ja imam obavezu da kao predsednik ponudim mandat. Kada se konstatuje da ne postoji većina, moguće je da neko drugi postigne većinu, naravno. Kada istekne tih mesec dana, predstoje nam ustavni rokovi za održavanje izbora. Ja sam zadovoljan radom Ane Brnabić. Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, nego svih političkih činilaca”, naglasio je predsednik.

On je ponovio da prelazne vlade neće biti, “jer za prelaznu vladu je potrebna moja odluka, a takvu odluku neću doneti”. To je, kako on kaže, uništavanje i razaranje Srbije i da u tako nečemu što je protiv vitalnih interesa Srbije nikada neće učestvovati.

Premijerka: Parlamentarni izbori su izlaz iz krize

Prethodno, premijerka Srbije je rekla da je spremna da u svakom trenutku da ostavku, zahvalila se predsedniku Vučiću na podršci koju joj daje i istakla da smatra da su parlamentarni izbori najbolji način da se nesuglasice reše. 

“Moja ostavka je na stolu, spremna sam da je dam u svakom trenutku”, rekla je Brnabić.

Ona je predstavila korake koje je Vlada Srbije preduzela posle dve masovne pucnjave u Beogradu i okolini Mladenovca, ali se osvrnula i na svoj mandat. 

“Svoj posao sam se trudila da obavljam na najbolji mogući način i dala sam sve od sebe”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla ne misli da je sve bilo savršeno i da su neke stvari mogle da se urade bolje i efikasnije, ali da misli da su rezultati neupitni i jasni i da Srbija nije nikada na ovaj način nije napredovala.

“Mislim da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uprava”, rekla je ona.

Govoreći o masakru u školi “Vladislav Ribnikar” i masovnom ubistvu u Mladenovcu rekla je da su “nas ove tragedije u potpunosti šokirale”.

“Duboko su nas ljudski pogodile, pomerile i zaista duboko promenile. Mislim da ova zemlja ni svako od nas pojedinačno nakon tih i takvih tragedija nikad više neće biti isti kao što je bio pre tog 3. maja. Još jednom želim da izjavim saučešće roditeljima ubijene dece u Beogradu, Malom Orašju, Duboni”, istakla je Brnabić.

Ona je predstavila ono što je Vlada Srbije preduzela posle ovih događaja i navela da se radi o pet oblasti: razoružavanje, zapošljavanje dodatnih 1.200 policajaca, osnivanje radne grupe za mentalno zdravlje, izmene Krivičnog zakona i borba protiv vršnjačkog nasilja.

“Uskoro ćemo uputiti taj zakon u skupštinu, pa je onda otvoren za dijalog. Ovaj posao moramo da završimo do 4. avgusta. Počeli smo kontrolu kako lica koja imaju dozvolu drže oružje. Protiv vlasnika oružja podneto je 116 zahteva za podnošenje prijave”, istakla je Brnabić.

Izvršena je kontrola 46 streljana, utvrđeno je da dve ne rade savesno, a oduzeto je 6 komada oružja, dodala je potom.

“U okviru izmene zakona, donete su detaljni predlozi o promeni rada streljana, pooštravanje uslova, za one koji ne ispunjavaju uslove. Cilj je da se broj oružja smanji za 90 odsto. Mi smo razmatrali sa predsednikom da produžimo do kraja juna predavanje oružja”, navela je Brnabić.

Radna grupa za podršku mladima je oformljena, i aktivnosti se sprovode zajedno sa svima koji su nadležni, rekla je ona, dodajući da se radi sa najboljim stručnjacima u zemlji.

Dodaje i da se usluge psiho-socijalne podrške deci redovno sprovode.

“Usluge psiho-socijalne podrške svakdonevno se sprovode, a ukupan broj škola u kojima se sprovodi podrška je 13”, istakla je Brnabić.

Do sada je predato 62.801 komad oružja, više od dva miliona komada municije, kao i 22.119 komada minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je premijerka Ana Brnabić u obraćanju javnosti.

Foto:© © ATA Images, all rights reserved

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare