26. Maja 2024.

Britanski naučnik: Još jedna pandemija je apsolutno neizbježna

Bivši glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je da je još jedna pandemija apsolutno neizbježna i pozvao novu britansku vladu da se usredsredi na pripremu za nju, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna.

Govoreći na panelu na festivalu Hej u velškom okrugu Povis, Velens je rekao da je sjajno što će biti održani izbori jer postoje očigledna pitanja koja treba da se riješe, prenio je Gardijan.

Jedna od stvari koju sljedeća vlada mora da uradi jeste da primijeni bolji nadzor da bi mogla da otkrije dolljzeće pandemije, rekao je on.

-Moramo da budemo mnogo brži… u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj njezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mjere koje su uvođene tokom pandemije virusa kovid-19 – rekao je Velens.

On je upozorio da su lideri država G7 zaboravili pouke iz te posljednje pandemije, napominjući da pripreme za pandemiju treba da se tretiraju kao pripremu oružanih snaga.

-Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan dio onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način – ukazao je Velens.

Pruijedlog koji je iznela Svetska zdravstvena organizacija, kojim bi države svijeta postigle sporazum o pripremama za naredne pandemije, smatra on, “korak je u dobrom pravcu”.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare