18. Januara 2023.

Britanski izaslanik: Ni tzv. Kosovo, ni Srbija…

Stjuart Pič je za list Kurir istakao da bi obe strane trebalo da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga i dodao da je Zajednica srpskih opština jedna od njih, kao i da ni tzv. Kosovo, ni Srbija ne bi trebalo to da posmatraju kao ustupke ili pretnju njihovoj poziciji, već kao konstruktivno i odgovorno učešće u dijalogu.

“I Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. ZSO je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu”, kazao je on.

Naveo je da očekuje sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova “kao dve susedne zemlje”, ističući da obe strane imaju obavezu prema svojim građanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa.

“Najvažnije je da taj sporazum mora biti prihvatljiv i za građane Kosova i Srbije i mora doneti dugoročnu korist njima, kao i celom regionu. Na liderima Srbije i Kosova je da se dogovore o preciznom formatu i sadržaju tog sporazuma”, rekao je Pič, navodeći da su za održiv sporazum potrebne “politička volja i hrabrost”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare