2. Septembra 2023.

Britanske fabrike u problemu, industrijska proizvodnja na najnižim granama od korona krize

Banka Engleske, ipak, planira da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa, što bi moglo da ima dodatne negativne efekte po britansku privredu.

Britanske fabrike u avgustu pretrpele su najslabiji mesec od početka korona krize, a narudžbine su se dramatično smanjile zbog rasta kamatnih stopa u zemlji i inostranstvu, prenosi Rojters.

“S&P global indeks” (PMI), koji prati industrijsku aktivnost u toj zemlji, pao je šesti mesec za redom, sa 45,3 na 43, koliko je iznosio u julu.

U pitanju je najniži iznos u poslednjih 39 meseci, ali je on i dalje nešto viši od 42,5, koliko se očekuje da će iznositi u avgustu.

To je bio 13. mesec za redom da je vrednost indeksa ispod 50, što znači ukazuje na do da se ekonomska aktivnost u Velikoj Britaniji smanjuje.

Rob Dobson, direktor “S&P Global Market Intelidžensa”, rekao je da su proizvodnja i nove porudžbine u proizvodnom sektoru smanjuju brzinom koja se retko viđa van kriznih perioda, kao i da su kompanije prinuđene na “odbrambene akcije”.

“Kupovna aktivnost, zalihe i broj zaposlenih su smanjeni u avgustu jer su proizvođači nastojali da kontrolišu troškove, zaštite marže i rade na mnogo štedljiviji i efikasniji način”, rekao je on.

S druge strane, usporavanje domaće tražnje i izvoznih narudžbina ublažilo je inflatorne pritiske. Troškovi inputa su pali najbržim tempom od januara, potencijalno ublažavajući inflaciju cena robe u narednim mesecima.

Sa inflacijom koja je u julu iznosila oko sedam odsto, Banka Engleske će verovatno podići kamatne stope 15. put zaredom 21. septembra, čak i sa privredom koja pokazuje znake usporavanja za koje neki ekonomisti kažu da će se uskoro pretvoriti u recesiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare