Britanija priznala: Za Ukrajinu osiromašeni uranijum kakav je korišćen u Jugoslaviji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Britanija priznala: Za Ukrajinu osiromašeni uranijum kakav je korišćen u Jugoslaviji

Informacija je objavljena na sajtu Parlamenta Velike Britanije u odgovorima ministarstva na pitanja poslanika

Britansko ministarstvo odbrane priznalo je da će Ukrajini poslati pancirne metke koji sadrže osiromašeni uranijum.

Ta informacija objavljena je na sajtu Parlamenta Velike Britanije u delu gde ministarstva odgovaraju na pitanja poslanika.

Rajmond Hervi Džolif koji je član Doma lordova uputio je pitanje britanskoj vladi da li municija koja se trenutno isporučuje Ukrajini sadrži osiromašeni uranijum.

“Osim naše dodele eskadrile glavnih borbenih tenkova ‘čelindžer 2’ Ukrajini, mi ćemo obezbediti municiju uključujući pancirne metke koji sadrže osiromašeni uranijum. Ovakvi meci su veoma efikasni u pobedi nad modernim tenkovima i oklopnim vozilima”, navodi se u odgovoru britanske državne ministarke za pitanja odbrane Anabel Goldi.

Британска бароница Анабел Голди је лидерка шкотске Конзервативне партијеJeff J Mitchell / Getty

NATO je u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine na našu zemlju ispalio 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom. Stručnjaci godinama ukazuju da je to ostavilo dugotrajne posledice i po prirodu i po zdravlje ljudi.

Osam italijanskih vojnika koji su učestvovali u bombardovanju umrlo je od leukemije. U martu 2000. godine mirovne snage UN-a na Kosovu su potvrdile da je tokom NATO bombardovanja ukupno ispaljeno 31.000 komada municije sa osiromašenim uranijumom. Taj broj je jednak ukupnom broju takve municije koju su SAD i druge zemlje upotrebile u Iraku tokom Zalivskog rata.

“Amerikanci i NATO su to tačno znali”, smatra ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić

Oko 20.000 – 22.000 ljudi u Srbiji umre godišnje od raka, prema zvaničnom registru, mada ministarka misli da je taj broj mnogo veći. Broj novoobolelih, prema nezvaničnoj analizi, kreće se oko 40.000 godišnje. 

Veliki deo tih brojki je posledica NATO bombardovanja, uporna je Grujičić i podseća da je organizacija UN za ekologiju još 1999. govorila o regionalnoj ekološkoj katastrofi, kao posledici bombardovanja.

“Kada pogledate agresivnost i mortalitet tumora, mi, Mađari i Hrvati se smenjujemo u broju umrlih od malignih bolesti. Tumori su postali agresivniji i nepredvidiljviji, nešto se desilo. Tadašnji meteorološki uslovi su proizveli da se zagađenje širi na druge zemlje.”

Naglašava da tokom NATO agresije nije vođen samo nuklearni rat, već i hemijski.

RT.

Danas objavljeno

Stanivuković: Ne želimo i nećemo vlast sa skupštinskom većinom i SNSD-om

Zeljka

Potvrđeno: Wizz Air ukinuo let iz Banjaluke za Stokholm

Zeljka

Milanović: “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini” poklič najradikalnijih šovinista

Zeljka

Ostavite komentar