8. Oktobra 2023.

Brisel osuđuje napade Hamasa, poziva na hitan prekid vatre

EU najoštrije osuđuje napade pokreta Hamas na teritoriju Izraela i poziva na hitan prekid vatre, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

“EU najoštrije osuđuje višestruke i neselektivne napade Hamasa širom Izraela i duboko žali zbog gubitka života. EU poziva na hitan prekid ovih besmislenih napada i nasilja, koji će samo dodatno povećati tenzije na terenu i ozbiljno potkopavaju težnje palestinskog naroda za mirom”, rekao je Borelj u ime EU.

Borelj je rekao da je unija “solidarna sa Izraelom koji ima pravo da se brani u skladu sa međunarodnim pravom, suočen sa takvim nasilnim i neselektivnim napadima”, i podsjetio na “važnost rada na trajnom i održivom miru kroz ponovno jačanje napora u bliskoistočnom mirovnom procesu”.

Žestoki sukobi izbili su juče između izraelske vojske i militanata pripadnika pokreta Hamas. U dosadašnjim sukobima poginulo je oko 500 ljudi, dok je oko 3.000 ranjeno.

Izraelska vojska je saopštila da je Hamas ispalio više od 3.000 raketa, dodajući da je na desetine vojnika Hamasa infiltrirano u granična područja na jugu Izraela.

Foto: Tanjug/AP

Izvor. Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare