1. Juna 2023.

Brčaku sedam i po godina zbog pokušaja ubistva

Njega je osudio Osnovni sud distrikta po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja.

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine, oko tri sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta “Omer prom”, iz pištolja koji je nelegalno posjedovao, pucao u N.A. u namjeri da ga ubije.

“Husejnoviću se stavlja na teret da je u oštećenog, koji se dovezao i zaustavio automobil kod navedenog objekta, ispalio dva hica, od kojih je jedan pogodio oštećenog u stomak, nanijevši mu teške povrede opasne po život”, navode iz Tužilaštva.

Nakon toga, kako se dodaje, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar.

Kako se navodi u optužnici, pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice, kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor.

“Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistvo u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje”, navode iz Tužilaštva.

Po održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen za pokušaj ubistva na sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. 

“Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M-70 kalibra 7,65 mm, koji će biti uništen u skladu s presudom. Jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom”, dodaju u Tužilaštvu

Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nezavisne.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare