Brazilska mornarica potopila nosač-aviona, hiljade tona azbesta i otrovnih materija otišlo u more - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Brazilska mornarica potopila nosač-aviona, hiljade tona azbesta i otrovnih materija otišlo u more

Brazil je potopio rashodovani nosač-aviona uprkos upozorenjima grupa za zaštitu okoline da je brod prepun otrovnih materijala.


Planirano i kontrolisano potapanje sprovedeno je kasno popodne u petak, oko 350 kilometara od brazilske obale u području gde je dubina okeana oko 5.000 metara, navela je brazilska mornarica.

Odluka da se potopi šest decenija star „Sao Paulo“ doneta je nakon što brazilske vlasti nisu uspele da pronađu luku koja je spremna da ga ukotvi.

Iako su vojni zvaničnici rekli da će potopiti brod na „najbezbednijem području“, grupe za zaštitu okoline kritikovale su odluku, navodeći da nosač-aviona sadrži hiljade tone azbesta, teških metala i drugih toksičnih materijala koji mogu da zagade vodu i uđu u lanac ishrane.

Ekolozi su zbog toga apelovali na novoizabranog brazilskog predsednika Lulu da Silvu, koji je obećao da će zaustaviti uništavanje životne okoline, da hitno prekine „opasni“ plan potapanja.

Brojne brazilske ekološke grupe izdale su zajedničko saopštenje sa „Grinpisom“ i „Si šepardom“, optužujući brazilske vlasti da su potapanjem prekršile „tri međunarodna sporazuma“ o ekologiji i nanele nenadoknadivu štetu morskom životu i obalskim zajednicama.

Nadležni u Brazilu su insistirali da je bolje da namerno i planirano potope brod nego da dozvole da spontano potone u luci.

Mornarica je rekla da je izabrala mesto za potapanje uzimajući u obzir bezbednost životne sredine i koje će imati najmanji efekat na zdravlje ljudi, životinja i ekosistema.

Danas objavljeno

Mila Kunis i Ešton Kučer odluku ne mijenjaju – djeci ne ostavljaju svoje bogatstvo

Vanja A

Najpoželjniji zavodnik u Holivudu o svojim vezama: 10 žena u 12 godina nije mnogo

Vanja A

Pokušao zaprositi djevojku pa doživio nokaut

Vanja A

Ostavite komentar