4. Oktobra 2023.

Bračni par tuži dilera antikviteta koji je njihovu “bezvrijednu” afričku masku prodao za milione evra

Zanimljiv sudski proces u Francuskoj dovodi u pitanje finansijsku kompenzaciju za ljude koji prodaju određene predmete dilerima antikviteta, za koje se kasnije ispostavi da imaju veoma veliku vrednost. Jedan anonimni penzionisani bračni par tuži dilera kome su prodali naizgled “bezvrednu” afričku masku za sto pedeset evra. Smatraju da ih je prevario, jer je diler istu masku kasnije prodao na aukciji za čak četiri miliona evra.

Kada su čistili kuću, stariji muž i žena su pronašli afričku masku, koju su prodali jednom dileru polovnih predmeta za sto pedeset evra. Nakon nekoliko meseci, bili su šokirani kada su ugledali svoju “jeftinu” masku u novinama i saznali da je na aukciji prodata za 4.2 miliona evra!

Maska je zapravo bila redak primerak Fang maske iz devetnaestog veka, koja se koristila u ritualima u tajnim afričkim plemenima, koju je muževljev deda doneo u Francusku u prvoj polovini dvadesetog veka.

Nakon nekog vremena, francuski sud je prihvatio slučaj, jer je bračni par uveren da ih je diler prevario. Smatraju da je trgovac verovatno znao da maska ima veliku vrednost i da je tu informaciju krio od njih, jer je kasnije pitao tri različite aukcijske kuće za procenu, sve dok nije našao jednu u gradu Monpelje, koja mu je dala najvišu procenu vrednosti.

Na početku, procenili su da je maska vredela oko trista hiljada evra, pa se iznos na aukciji podigao na milione evra. Pored toga, bračni par veruje da je diler sarađivao sa njihovim baštovanom, kako bi mu pomogao, čuvao tajnu i dobio deo novca.

Slučaj je prošao nekoliko faza a preprodavac je isprva ponudio da im plati odštetu od trista hiljada evra, ali porodica bračnog para nije pristala na dogovor. Prema portalu “Art njuz (Art News)”, advokat dilera je naveo da optuženi ne može da snosi odgovornost, jer je on diler “polovnih stvari”, a ne isključivo antikviteta, zbog čega se ne može smatrati da je mogao znati pravu vrednost maske i istoriju afričke umetnosti. Dodaje i da je tražio procene različitih aukcijskih kuća ne zato što je tražio visoku cenu, već zato što mu stručnjaci to preporučili.

Sudski proces još uvek traje, ali je prodaja trenutno zaustavljena, sve dok se slučaj ne reši. Sigurno je da ovakva situacija nije redak primer, jer se neočekivana umetnička bogatstva često pronalaze u domovima, na neočekivanim mestima. Ipak, pokrenulo se veoma važno etičko pitanje o finansijskoj kompenzaciji za one koji su godinama nesvesno čuvali dragocene komade istorije umetnosti. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare