12. Juna 2023.

Boris Džonson i zvanično podnio ostavku

Džonson, član Konzervativne stranke, prihvatio je mjesto krunskog upravnika Čiltern Handredsa, navodi se u saopštenju, malo zamršenog procesa u okviru kojeg poslanici daju ostavke.

Čiltren Handreds je drevna administrativna oblast u Bakingemširu u Engleskoj, koja se djelimično nalazi unutar brda Čiltern.

“Taking the Chiltern Hundreds” odnosi se na jednu od pravnih fikcija koje su korištene da bi se izvršila ostavka iz britanskog Donjeg doma, prenosi Tanjug.

Džonson je u petak najavio da se povlači iz parlamenta, zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije, u kojem se navodi da je Džonson u maju 2022. godine, kada je Britanija uvela antikovid lokdaun, pozivao goste u baštu u Dauning strit na zabave.

Bivši premijer je rekao da je dobio pismo od Komiteta za privilegije u kojem je, kako je rekao, “jasno da su odlučni da iskoriste postupak protiv mene da me otjeraju iz parlamenta”.

“Većina članova Komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici prije nego što su i vidjeli dokaze. U retrospektivi, bilo je naivno od mene da mislim da bi njihovi postupci mogli biti iole korisni ili pošteni”, rekao je Džonson.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare