14. Juna 2023.

Boreljove mjere protiv Prištine, šta čeka Kurtija ako ne dođe do smirivanja situacije

“Radio Slobodna Evropa” saznaje šta su moguće mere.

Peter Stano je za Tanjug potvrdio da je Borelj primio pismo premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, te da će na njega odgovoriti odgovarajućim kanalima. Istakao je da EU do sada nije videla odlučne korake od strane Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije.

“Poslednja dešavanja na severu Kosova samo potvrđuju da se eskalacija nastavlja, a to nije u interesu Kosova i ljudi na Kosovu”, istakao je Stano.

Dodao je da razgovori među članicama EU traju, kao i da je visoki predstavnik Borelj u stalnom kontaktu sa liderima iz regiona i zemalja članica EU.

Kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim merama koje je sačinio Boreljov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM.

Pored toga, navodi RSE, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove vlade u Prištini.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje su predstavnici vlasti u Prištini podneli na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan, kao i suspenzija nekih pododbora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Diplomatski izvori iz više država članica potvrdili su za RSE da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih očekuje da ih ispoštuju.

Postoje nagoveštaji da da su pojedine države EU “već preduzele neke svoje mere” koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Žozepa Borelja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare