5. Oktobra 2023.

Borelj: Sastaću se danas sa Vučićem i Osmani

Žozep Borelj ocjenjuje da je danas situacija mnogo gora nego u vrijeme sastanka sa Vučićem i Osmani u Kišinjevu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će se u toku dana sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

On je uoči početka samita Evropske političke zajednice, a na pitanje novinara da li je taj sastanak već zakazan i da možda nije siguran da li može da ublaži tenzije, rekao da se sastanci održavaju da bi se tenzije ublažile.

“Biće tu predsednica Osmani i predsednik Vučić. U Kišinjevu smo sedeli zajedno, razgovarali o tome, a danas ćemo uraditi isto. Ali, danas je situacija mnogo gora nego u vreme sastanka u Kišinjevu”, dodao je Borelj.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je ranije danas Španiju da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije.

“Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom”, rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice.

“Imali smo ne lake razgovore. Kao delegacija, razgovarali smo sa oko 25 svetskih lidera”, rekao je predsednik Vučić, povodom učestvovanja na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare