Borelj: Razgovarali smo šta treba da bude urađeno, kada i kako - BIGportal.ba
Region Vijesti

Borelj: Razgovarali smo šta treba da bude urađeno, kada i kako

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su se Beograd i Priština složili da primene aneks o sprovođenju evropskog predloga o Kosovu i Metohiji, posle sastanka u Ohridu.

Borelj je to rekao posle dvanaestočasovnih razgovora Beograda i Prištine.
Borelj je rekao da je „cilj bio da se Priština i Beograd dogovore kako da sprovedu sporazum prihvaćen na prošlom sastanku u Briselu“.

„Dogovor je postignut krajem februara, a danas smo razgovarali kako da bude primenjen. To znači praktičan primer šta treba da bude urađeno, kada, kako i ko treba da uradi“, rekao je Borelj.

Borelj je istakao da su strane posvećene da implementiraju sve obaveze.

Priština se složila da odmah pristupi razgovorima i primeni garancije za odgovarajuću samoupravu za srpske opštine na Kosovu, rekao je Borelj.

On je dodao i da su se strane dogovorile da potvrde dogovor o nestalim osobama.

Borelj je rekao da će evropski put Beograda i Prištine zavisiti od ispunjavanja dogovorenih obaveza, a da će neispunjavanje povlačiti konsekvence.

On je naveo da će obe strane imati velike koristi, jer se ne radi samo o dogovoru Beograda i Prištine, već i o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu celog regiona.

Borelj je dodao da će se ministri spoljnih poslova i lideri EU sastati sledeće nedelje i da će ih izvestiti o ishodu razgovora u Ohridu.

Danas objavljeno

Svijet je upozoren, još jednom: Stiže velika kriza

M.

Srušila se višespratnica u Dohi, spasioci tragaju za preživjelima

M.

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Ostavite komentar