10. Oktobra 2023.

Borelj: EU će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini

U Omanu je usvojena deklaracija u kojoj se osuđuje nasilje i poziva na zaštitu civilnog stanovništva i oslobađanje talaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da EU insistira na traženju mira i stabilnosti na Bliskom istoku po principu “dve države” i da će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini, uključujući pružanje humanitarne podrške i sprovođenje razvojnih programa.

Borelj je demantovao informaciju da Nemačka namerava da otkaže podršku palestinskim vlastima.

“Nemački ministar je jasno rekao da to uopšte nije tačno, da će Nemačka nastaviti da pruža takvu pomoć, naravno, prateći dalji razvoj događaja. Jedan deo naše zajedničke deklaracije ukazuje na značaj humanitarne i razvojne pomoći. Već je pojašnjeno da neće biti obustave plaćanja u finansiranju Palestine od Evropske komisije”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU sa Savetom za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC) u gradu Muskat u Omanu.

On je naglasio da su događaji od prošle subote označili strašnu krizu za Bliski istok i Persijski zaliv.

“Bio je to tragičan trenutak u istoriji Bliskog istoka. Ono što se dogodilo u subotu ujutro je šokantno s obzirom na patnje nedužnog civilnog stanovništva koje je izazvao napad Hamasa. Ovaj sukob negativno utiče na mogućnost da dva naroda žive jedan pored drugog bezbedno i u miru”, rekao je visoki predstavnik EU, prenosi list “Tajms of Oman”.

Borelj je rekao da je od početka sukoba razgovarao sa premijerom Palestine i zatražio od Palestinske uprave da doprinese trenutnom prekidu neprijateljstava radi zaštite interesa palestinskog naroda, kojem je potrebna sigurnost i stabilnost.

Visoki predstavnik EU je takođe razgovarao sa izraelskim ministrom spoljnih poslova kako bi izrazio solidarnost Evropske unije i snažno osudio nasilje i teror, istovremeno naglašavajući potrebu da se poštuje međunarodno humanitarno pravo kako bi se sprečio dalji gubitak života.

Prema njegovim rečima, danas su u Omanu učesnici sastanka EU i Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva usaglasili zajedničku deklaraciju, koja, posebno, sadrži osudu nasilja i poziv na zaštitu civilnog stanovništva i oslobađanje talaca.

U deklaraciji se podseća na obaveze strana da se pridržavaju univerzalnih principa međunarodnog humanitarnog prava, uključujući obezbeđivanje pristupa hrani, vodi i lekovima.

“Potvrdili smo želju za rešenjem po principu “dve države”, jer je to jedino rešenje koje je zasnovano na arapskim inicijativama za postizanje mira i relevantnim rezolucijama UN. Takođe smo naglasili važnost održivog finansiranja za kontinuiranu humanitarnu podršku i razvoj Palestinaca na okupiranim teritorijama”, rekao je Borelj.

On je izrazio nadu da će se tokom neformalnog sastanka, koji će se danas održati u Omanu u hibridnom formatu, ministri spoljnih poslova EU saglasiti sa pomenutom deklaracijom EU i Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva.

“Pozivamo na zaštitu svih civila i poštovanje univerzalnih principa međunarodnog humanitarnog prava. Izrael, i očigledno je, ima pravo da se brani, ali to mora da se sprovodi u skladu sa principima međunarodnog humanitarnog prava”, naglasio je visoki predstavnik EU i istakao da EU poziva na političko rešenje kako bi se izbeglo ponavljanje ciklusa nasilja.

Borelj je posebno istakao da su na današnjem sastanku razmatrana i druga pitanja koja ugrožavaju globalnu i regionalnu stabilnost i mir.

Foto: © EFE/ JAVIER ETXEZARRETA/bs

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare