9. Oktobra 2023.

Borbe se vode u šest gradova duž Pojasa Gaze, tokom noći gađano 500 lokacija

Daniel Hagari, portparol izraelske vojske izjavio je danas da se borbe sa palestinskim snagama trenutno vode u šest gradova na granici Pojasa Gaze, navodeći da su borbe u toku u Beri, Kfar Azi, Nirimi i Alumimu.

Napadi Hamasa odnijeli su stotine života u najvećoj eskalaciji sukoba između Izraela i Palestinaca posljednjih decenija. Spasioci su pronašli više od 260 tijela na mjestu održavanja muzičkog festivala na jugu Izraela koje su napali pripadnici Hamasa u subotu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je osvetu.

Bajden: Dodatna američka pomoć je na putu za Izrael

Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je predsjednik SAD DŽozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu tokom njihovog razgovora.

“Predsjednik Bajden je obavijestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u posljednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe prenio da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da je Bajden ponovo izrazio saosećanje sa nestalima, ranjenima i ubijenima i razgovarao o nastojanjima da se obezbijedi da nijedan drugi rival Izraela ne iskoristi situaciju.

Ubijeno 12 Tajlanđana i četiri Amerikanca

Ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda danas je saopštilo da je 12 državljana te zemlje ubijeno od izbijanja novog talasa sukoba u Izraelu u subotu, 11 ih je oteto, a osmoro ranjeno.

U međuvremenu je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost saopštio da je nekoliko američkih državljana među žrtvama.

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći gađala više stotina lokacija u Pojasu Gaze na kojima se nalaze pripadnici Hamasa i “Islamskog džihada”, te da su poslate borbene jedinice na jug te teritorije.

“Borbeni avioni, helikopteri i artiljerija gađali su više od 500 lokacija na kojima se nalaze pripadnici Hamasa i `Islamskog džihada`, te rezidenciju višerangiranog zvaničnika islamističke organizacije Ruhi Mašte koji je pomogao u upadu militanata u Izrael”, navodi se u saopštenju.

Iz izraelske vojske dodaju da borbe traju na sedam ili osam lokacija nedaleko od Gaze, dva dana nakon što su pripadnici islamističke grupacije Hamas ubili 700 Izraelaca, a oteli više desetina drugih.

U saopštenju se navodi da pripadnici Hamasa i dalje ulaze u Izrael iz pravca Gaze.

Bolničke službe u Gazi saopštile su da je najmanje sedam Palestinaca poginulo u dva udara iz vazduha izraelskih snaga. Izraelski avioni izvršili su više desetina udara, najviše na grad Bejt Hanun na sjeveru Pojasa Gaze. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare