Bombice sa suvim šljivama su naš današnji prijedlog.
SASTOJCI:
- 500 g suvih šljiva
- 150 g otopljene čokolade
- 150 g oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 3 kašike ruma
Glazura:
- 200 g čokolade
- 5 kašike ulja
PRIPREMA:
Suve šljive sameljite ili isjeckajte pa poprskajte rumom i promiješajte. Čokoladu otopite na pari, a orahe sameljite. Pomiješajte sve sastojke i smjesu dobro umijesite da se poveže kako bi se bombice lako oblikovale.
Oblikovane kuglice redajte na tanjir obložen streč folijom ili pek-papirom, kako se ne bi lijepile. Obavezno ih ostavite u frižider na najmanje sat vremena prije stavljanja glazure, jer će glazura ljepše da se sljubi s njima ako su hladne.
Čokoladu i ulje stavite u staklenu činiju pogodnu za kuvanje na pari i istopite ih, ili to uradite u mikrotalasnoj. Rashlađene bombice stavite na viljušku pa jednu po jednu pažljivo uranjajte u otopljenu glazuru. Zatim ih spustite na tanjir ili na žicu kako bi se ocijedile i glazura stvrdnula.
* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”
Foto: Jeka Marić/Jekin Kapric
Izvor. nezavisne