20. Marta 2023.

Bocan-Harčenko: Putinu bi da sude oni kojim su srpska djeca bila “kolateralna šteta”

Bocan-Harčenko je, govoreći na okruglom stolu o međunarodno-pravnom aspektu odluke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za pokretanje postupka protiv Putina, rekao da nikome, osim Moskvi, nije istinski stalo do djece u Donbasu koja su, zahvaljujući upravo ruskim naporima, spasavana gladna i bolesna.

  • Neki su izgubili i roditelje. Zadatak je bio i ostaje spasavanje djece. Dobili su zdravstvenu pomoć, hranu, nastavili su obrazovanje – rekao je on i dodao da je sa druge strane ukrajinski režim koristio djecu kao živi štit.

Bocan-Hrčenko napomenuo je da srpska javnost i danas pamti bahate izjave da su ubijena djeca tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine – “kolateralna šteta”.

  • Šta dalje, ko sudi? Ko su sudije? Sjetimo se kada je Madlen Olbrajt, upitana za djecu ubijenu u Iraku, rekla: “Pa šta možemo, mi razumijemo, mi nismo mogli na drugi način” – naveo je on.

On je naglasio da je stav Rusije prilično jasan i razumljiv, posebno u Srbiji koja se od 1993. godine suočavala sa nevjerovatnom politizacijom tribunala.

  • Imali su samo želju da optuže Srbiju i srpski narod bez ikakvog razloga i bez pravne osnove. I ovo je slučaj izvanrednog neprijateljstva. Sad izmišljaju! Uzeli su temu djece u Donbasu – rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je rekao da se temom djece sada bave oni koji podržavaju promjenu pola i idu na legalizaciju pedofilije.

  • Ova takozvana optužnica je glupa, smiješna i ne postoji – poručio je ruski ambasador.

On je podsjetio da Rusija nije podržala Rimski statut međunarodnog krivičnog suda.

  • Nismo članice te takozvane institucije i naravno za nas nešto što oni tamo rješavaju, pišu, potpisuju, a zovu odlukama, uopšte ne postoji i nema nikakvog pravnog značaja, niti ikakvih posljedica sa međunarodno-pravnog aspekta – rekao je Bocan-Harčenko.

On je posebno naglasio da ova politička odluka nema smisla i nema posljedica.

Na okruglom stolu, čiji je organizator Centar za obnovu međunarodnog prava u Beogradu, učestvuju istaknuti srpski advokati Toma Fila, Goran Petronijević i Branko Lukić.

Međunarodni krivični sud je u petak, 17. marta, izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesara za prava djeteta Marije Lavove Belove, navodeći kao razlog “nezakonito preseljenje stanovništva, djece iz zona neprijateljstava u Ukrajini”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare