Bocan-Harčenko: Cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio čopora - BIGportal.ba
Region Vijesti

Bocan-Harčenko: Cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio čopora

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da iza poziva Beogradu da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, iako se tome protivi ogromna većina Srba, stoji cilj da se Beograd uplaši i kazni za odbijanje da postane dio “čopora”.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da je Srbija “već počela da plaća visoku cijenu” neuvođenja antiruskih mjera, Bocan-Harčenko ocjenjuje da Hil pokušava da “prevaspita” Srbe neosnovanim mjerama.

– Da podsjetim: “visoku cijenu” za odsustvo želje – da kažem bez uvijanja – da se zajedno sa EU stupi u “rat protiv Rusije” /prema riječima ministra spoljnih poslova Njemačke/ određuju za Beograd sami Zapadnjaci. Umjesto ravnopravne saradnje, daju prednost ucjenama, prijetnjama i zavrtanju ruku, nastoje da ograniče suverenitet zemlje – navodi Bocan-Harčenko.

On primjećuje da “osvetnička politika” nije ruska metoda, kako “izopačuje jedan od samoproglašenih stručnjaka u listu Danas”, nego, kako ističe, isključivo zapadna, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Bocan-Harčenko naglašava da to dobro razumiju u Beogradu, te da je ovih dana o tome govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i drugi državni zvaničnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koji je nedavno posjetio Brisel.

Ruski ambasador napominje da je o očiglednim prednostima, koje Beogradu donosi očuvanje saradnje sa Rusijom u punom formatu, više puta govorio u detaljima.

– Posredi su i razumne cijene na energente, koji se besprekidno isporučuju iz Rusije, i prihodi od njihovog tranzita u Mađarsku, i velike investicije u našu zajedničku kompaniju NIS, i modernizacija hidroenergetike od Silovih mašina, i rekonstrukcija željezničke infrastrukture od Ruskih željeznica, i novi projekti u sferi visokih tehnologija i inovacija. Računamo da će ubuduće, zahvaljujući obostranoj dobroj volji, taj spisak biti proširen – zaključio je Bocan-Harčenko.

RTRS.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 24.mart 2023. godine

Vanja A

Mađarska neće uhapsiti Putina ako uđe u zemlju, nema pravnog osnova za to

M.

Opozicija pozvala poslanike da danas ne glasaju za kriminalizaciju klevete i uvrede

M.

Ostavite komentar