8. Novembra 2023.

BMW: Sa novim baterijskim ćelijama prestižemo Teslu

Bavarski proizvođač tvrdi da će prepoloviti troškove baterija za električne automobile.

Ko će pobediti u trci za tehnologiju baterija i isplativu osnovu električnih vozila? Danas je Tesla u prednosti u odnosu na mnoge proizvođače automobila, ali je počela “sezona lova” na Teslu.

BMW tvrdi da već sustiže i prestiže Teslu. Šef proizvodnje bavarskog proizvođača, Milan Nedeljković, kaže za Autonews da je BMW već u prednosti u odnosu na Teslu sa novim velikim baterijskim ćelijama i novom mehaničkom osnovom Neue Klasse.

Glavni razlog je, kako se navodi, to što će BMW svojim novim ćelijama prepoloviti cenu baterija za električne automobile. Nova poboljšana litijum-jonska baterija će imati 30 odsto veću energetsku efikasnost i brzinu punjenja, dok su troškovi proizvodnje svega 50% današnjih troškova.

Nove cilindrične baterije BMW-a imaju prečnik od 46 milimetara i slične su limenkama piva. BMW će raditi sa dve različite visine baterije, jednom od 95 milimetara i drugom od 120 milimetara.

Ove baterije imaju manji sadržaj kobalta u katodi, dok anoda ima više silicijuma od današnjih baterija. Plan je da se koristi veliki deo recikliranih materijala i smanji emisija ugljen-dioksida za 60 odsto u poređenju sa današnjim baterijama.

BMW je na sajmu u Minhenu u septembru predstavio koncept svog budućeg električnog automobila, Neue Klasse. Nova mehanička osnova vozila će smanjiti troškove proizvodnje u poređenju sa današnjim BMW automobilima, koji su izgrađeni na hibridnoj platformi koja može da nosi i motore sa unutrašnjim sagorevanjem i električne motore.

Neue Klasse predstavlja i novi dizajn i novi način proizvodnje električnih automobila za BMW. Kako kažu u kompaniji, to će za BMW biti veliki tehnološki iskorak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare